Kâr odaklı yönetim anlayışımız Japon Sompo ile de sürecek

Fiba Sigorta Genel Müdür Dalaş, sigortanın satış bedelinin sektörün değerine olumlu yansıdığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Türk sigorta sektörü 2010 yılı içinde yeni bir yabancı oyuncu ile tanıştı. Haziran 2010'da 485 milyon TL bedelle Türk sigorta sektörünün önemli oyuncularından biri olan Fiba Sigorta'yı satın alan Japon sigorta devi Sompo iddialı.

Fiba Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, "Sratejimizde çok büyük bir değişiklik olmayacak. Şirketimizin zaten kaliteli olan iş yapma tarzını, yeni ortaklarımızla birlikte daha da yukarılara taşıyarak, kendi normal süreci içinde, yeni bir satın alma opsiyonu ortaya çıkana kadar organik büyümeyle sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Fiba Sigorta'nın satış süreci içinde geçen 2010 yılını ve 2011 yılı beklentilerini DÜNYA'ya değerlendiren Recai Dalaş, 2010 yılında yönetim açısından şirketin satış sürecine odaklanarak geçtiğini belirterek rekabetin dorukta olduğu bu yılda hedeflerini büyüme değil, karlılığı olabildiğince korumak olarak belirlediklerinin altını çizdi.

2011 yılında da sektör paralelinde bir büyüme hedeflediklerine dikkat çeken Dalaş, "Bizim kısa vadede, sektörün üretim anlamında lider şirketlerinden biri olmak gibi bir beklentimiz, hedefimiz yok. Çünkü Fiba Sigorta, kurulduğundan beri sektör ortalamasında hızlı büyüyen bir şirket olmakla birlikte, asıl özelliği karlılık olan, bir şirket. Bu karlılık odaklı yönetim anlayışımız, şirketimizi alma sürecinde Sompo'ya cazip gelen noktalardan biriydi. Esasında kendilerinin de beklentisi şirketin bu anlayışı sürdürmesi yönünde.

Bu nedenle, Fiba Sigorta'nın kısa ve orta vadede karlılık odağını, büyüme yönünde değiştirmesi gibi bir beklenti, ne bizde var ne de şirketin yeni sahiplerinde var. Bu açıdan stratejimizde çok büyük bir değişiklik olmayacak. Şirketimizin zaten kaliteli olan iş yapma tarzını, yeni ortaklarımızla birlikte daha da yukarılara taşıyarak, kendi normal süreci içinde, yeni bir satın alma opsiyonu ortaya çıkana kadar organik büyümeyle sürdürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Sompo, büyüklerden biri Fiba Sigorta'nın Japon Sompo şirketine satışı sonrasındaki süreci sorduğumuz Dalaş, yaklaşık 500 milyon TL'lik satış bedelinin piyasa tarafından pozitif karşılandığını ve satış sonrasında birçok sigorta şirketinin hisselerinde de artışlar yaşandığını ifade etti. Fiba Sigorta'nın Sompo tarafından satın alınmasının, bir başka memnun edici yanının ise önce çalışanlarının daha sonra da acentelerinin alıştıkları kalite ve huzur ortamının bozulmaması olduğuna dikkat çeken Dalaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu satış iş ortaklarımızla çalışmalarımızı olumsuz etkilemeyecek, bu süreçten olsa olsa olumlu etkilenmeler beklemek gerekir. Sompo, Japonya'nın en büyük sigorta şirketlerinden biri. Şu anda Japonya'da yüzde 28 buçukluk bir pazar payı var. Zaten Japonya'da ilk üç sigorta grubu pazarın yüzde 85, 90'ını oluşturuyor. Sompo da bu üç grup arasında yer alıyor.

Sompo'nun toplam prim üretim hacmi Türkiye'deki toplam hayat dışı prim üretiminin iki katından fazla, bu nedenle çok önemli bir grup. Büyük ve kurumsal bir şirket. Genel portföy yapısı Türkiye sigorta pazarının otomobil sigortalarındaki portföy ağırlıklı yapısına uygun. Oto sigortalarında oldukça iddialı bir şirket. Bu da aslında şu anlama geliyor, bizim paylaşacağımız çok şey var. Onlardan çok şey öğreneceğimizi ümit ediyoruz.

Fiba Sigorta olarak bizim de onlara katkı sağlayabileceğimiz alanlar olacaktır. Türkiye'de yabancı birçok ülkeye ait sigorta şirketi yatırımcı olarak bulunuyor ama bir Japon şirketi yoktu. Bir Japon yatırımcı şirketinin de Türkiye'de bulunmasını önemli görüyoruz. Böylece Türkiye'ye bir Japon sermayesi kazandırmış olduk."

Rekabetten yana hiçbir şikayetimiz yok

Sigorta şirketlerinin acenteler tarafında bakıldığında komisyon ve kampanyalar ile rekabet ettiklerini söyleyen Dalaş, sektörde rekabetin yoğun olmasının ve karların azalmasının önümüzdeki dönemde şirketlerin acenteler tarafında hizmet,ürün ve teknoloji alanlarında rekabetlerinin önemini artıracağını belirtti. "Teknolojik olarak önde olan, ürün geliştiren ve iyi hizmet veren şirketlerin rekabette ve acente edinmede avantajları artacaktır."diyen Dalaş şunları söyledi:

"Tüketici açısından baktığımızda ise sigorta şirketleri fiyat, hizmet kalitesi ve ürün çeşitliliğine rekabet etmektedirler. Bizim rekabetten yana hiçbir şikayetimiz yok. Şirketler fiyatlarını özgürce belirliyorlar ve doğrusu da budur. Şirketlerin fiyat politikaları nedeni ile eleştirilmelerini doğru bulmuyorum. İsteyen ürününü istediği fiyata satabilmelidir. Segmentasyon daha çok segmentasyon yaparsınız, genel gider rasyonuz düşüktür , bunu fiyatlamanıza yansıtmanız da en doğal hakkınızdır."

Gerçekten sigortacı olan acenteler daha avantajlı

Acentelere yönelik yeni yönetmelikle birlikte sektörün en önemli oyuncuları olan acentelerin daha kurumsal bir yapıya ulaşmaları gerektiğini ifade eden Dalaş, " Özellikle levha kaydı, teknik personel bulundurma şartları, fiziki şartlar zorunlulukları, asgari sermaye ihtiyaçları vb. uygulamalar sektördeki acente sayısının azalmasına yol açacaktır. Daha profesyonel ve gerçekten sigortacı olan acenteler daha avantajlı olacaklardır. Verimliliğini arttıran karlı acenteler hayatını devam ettirecek buna uyum sağlayamayan acenteler yok olacak veya birleşeceklerdir.

Özellikle sınırlı yetkili acente olarak nitelendirilen acentelerin sayısı azalacak ve bu acentelerin yaptığı işler profesyonel acentelikler tarafından potansiyel olarak değerlendirilecektir" dedi.

Son olarak şirketin sosyal sorumluk projelerine yaklaşımını sorduğumuz Recai Dalaş, 2010 yılında özellikle satış sürecine konsantre olduklarını belirterek " Geride kalan yıl sosyal sorumluluk projelerine yoğunlaşamadık. Ancak önümüzdeki dönemlerde bu tür projelerin içinde yer almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

BİREYSEL VE KOBİ'DE UZMANLAŞTIK

Şirket olarak özellikle bireysel müşteriler ve KOBİ'lerde uzmanlaştıklarını söyleyen Recai Dalaş, "Bu müşteri gruplarının ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş çözümler, ürünler üretiyor ve bunu piyasaya göre oldukça rekabetçi fiyatlarla müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimize çözüm üretirken sektörde eşine pek rastlanmayan yüksek teknoloji çözümleri kullanıyoruz. Bu anlamda hem müşteri hizmetleri ve alternatif hizmet kanallarına yenilikçi çözümler üretiyor, hem de müşteriye özel çözümlerde her türlü değişkeni izleyebiliyoruz" dedi.

Fiba Sigorta olarak KOBİ'lere günlük çözümler ya da kısıtlı teminatlar ile bir hizmet sunmak yerine, KOBİ'lerin karşılaşabilecekleri riskleri dikkate alarak tüm sigorta teminatlarının içinde olduğu, içeriği diğer sigorta poliçelerine göre çok daha geniş olan, KOBİ İş Yeri Paket Sigortası ile KOBİ'lere hizmet sunduklarına da işaret eden Dalaş, ayrıca, KOBİ'lerin çalışanları sebebi ile üstlenecekleri sorumlulukları güvence altına aldıkları KOBİ Acil Sağlık Sigortası ile hem KOBİ'lerin sorumluluklarını hem de çalışanlarının sağlıklarını güvence altına aldıklarını ifade etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EK MALİYET GETİRMEDİ

Dünyadaki iklim değişimleri reasürans maliyetlerine nasıl yansıyacağı konusunda görüşlerini sorduğumuz Recai Dalaş, reasürörlerin kullandıkları birtakım modellerin, kapasitesilerini değerlendirme ve maliyetlerine karar verme sürecinde etkin rol oynadığının bilinen bir durum olduğunu belirterek, "Kullanılan bu modellerin temelini, aslında geçmişte yaşanan birtakım benzer hadiselerin bilgileri oluşturuyor. Son dönemde yaşanan iklim değişimlerinin daha önce kaydedilebilen değerlerin dışında gerçekleştiği varsayımı çerçevesinde, bahsedilen bu modeller ile tahmin edilen sonuçların önemli ölçüde belirsizlik ihtiva edeceği bir gerçektir.

Her bir belirsizlik faktörünün ise ek bir risk maliyeti getireceği açıktır. Şu aşamada, yaşanan bu iklim değişimlerinin bir ek kapasite talebine dönüşmediğini gözlemlemekteyiz. Diğer taraftan mali gelirlerin giderek azaldığı ve reasüransın hala kar ettiren bir alan olması nedeniyle artan kapasite ve artan rekabetin orta vadede reasürans maliyetlerinde oluşacak ciddi bir artışa engel olacağını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir