Kar yolları kapattı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM/ANKARA - Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle Doğu Anadolu'da 1,200'ün üzerinde köy yolu ulaşıma kapandı.

Alınan bilgiye göre, kent merkezlerindeki kar kalınlıkları Ağrı'da 23, Muş'ta 18, Erzurum'da 15, Kars'ta 9, Ardahan'da 4 ve Iğdır'da 2 santimetre olarak ölçüldü. Bölgede aralıklarla devam eden kar yağışı ve tipi ulaşımda aksamalara neden oluyor. Kar yüzünden Bingöl'de 250, Muş'ta ise 200 köy yolu ulaşıma kapandı.

Ardahan-Posof kara yolunun Ilgar Dağı ile Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisinde şiddetli tipi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Karla mücadele çalışmaları kara yolları ve özel idare ekiplerince aralıksız sürdürülüyor.

Bu arada, bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları ise sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 5, Ardahan'da 4, Erzurum ve Ağrı'da 3 ve Iğdır'da 2 derece olarak ölçüldü. Meteoroloji yetkilileri, bölgede kar yağışının 26 Aralığa kadar devam edeceğini belirterek, yağışlar nedeniyle hava sıcaklıklarının da 7-8 derece arttığını kaydettiler. 26 Aralıktan itibaren bölgede havanın parçalı az bulutlu olacağını vurgulayan yetkililer, havanın açık olması nedeniyle hava sıcaklarında yeniden 9-10 derece azalma yaşanacağını belirttiler.

60 yerleşim birimiyle haberleşme kesildi

Bu arada, Van, Hakkari ve Bitlis'te kar yağışı ve tipi nedeniyle 780 köy yolu ulaşıma kapandı.

Van'da dün akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren kar yağışı sonucu Edremit ilçesinde 3, Bahçesaray'da 10, Başkale'de 30, Çaldıran'da 7, Çatak'ta 24, Erciş'te 35, Gürpınar'da 31, Muradiye'de 12, Özalp'te 10 ve Saray'da 6 olmak üzere 168 köy yolu ulaşıma kapandı.

Hakkari'de iki gündür aralıklarla devam eden kar yağışı sonucu 122 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi yetkilileri, ayrıca 344 mezradan 305'i ile ulaşımın sağlanamadığını bildirdi

Ağrı'da 205 yerleşim birimi yolu kar yağışı nedeniyle kapandı. Kentte, sıcaklığın sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü belirtildi.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Çetin Taşdemir, Bitlis ve bazı ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 285 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Sivas'ın Altınyayla ilçesine bağlı 2 köy yolu kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle il genelinde 15 köye elektrik verilemezken, 60 yerleşim birimiyle de haberleşme sağlanamıyor.

Bu arada, Sivas-Tokat kara yolunun Çamlıbel, Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ ve Seyfebeli, Sivas-Malatya kara yolunun Yağdonduran, Sivas-Suşehri kara yolunun Geminbeli mevkilerinde kar yağışı ve tipi etkili oluyor. Belirtilen mevkilerde ulaşımın güçlükle sağlandığı, ekiplerin zincirsiz araç geçişine izin vermediği bildirildi.

Bu bölgelerde yollarda kalan sürücülere yardımcı olan ekipler, yol açma ve tuzlama çalışmalarını da sürdürüyor.

Meteoroloji İl Müdürü Mehmet Elkatmış da kent merkezinde 43 santimetreye ulaşan kar kalınlığının, yüksek kesimlerde 60 santimetreyi geçtiğini belirtti.

Batıda da kar var

Edirne'nin Bulgaristan sınırına yakın Lalapaşa ilçesinde yüksek yerlerde sabah kısa süreli kar yağışı etkili oldu.

İzmir'in 'Uludağ'ı olarak adlandırılan Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ'a da kar yağdı.