Kara kovan balı, ünlü Anzer balıyla eşdeğer çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİİRT - Pervari ilçesinde üretilen ünlü kara kovan balı, laboratuvar testlerinde, Anzer balıyla eşdeğer hatta kimi değerleriyle üstün çıkmasına rağmen piyasada hak ettiği değeri bulamıyor.

20130509.125253_siirt6_2134632.jpg

Yaylaları, zengin florası ve bakir doğasıyla bilinen Siirt'in Pervari ilçesinde üretilen kara kovan balı, eski tarihlerden beri yüksek kalitesi ve hastalıklara şifa özelliğiyle tercih ediliyor.
Osmanlı döneminde saray için alındığı rivayet edilen Pervari balı, günümüzde nam salarak astronomik rakamlara satılan Anzer balına göre çok daha ucuza satılıyor. Anzer balı piyasada kilogramı 500 liraya satılırken Pervari kara kovan balının kilogramı 100 liranın altında alıcı buluyor.
Pervari Kaymakamı Duran Eryılmaz, yörede üretilen balın; bitki çeşitliliği, uygun iklim şartları, organik kara kovan üretimi gibi nedenlerle yüksek kalitede olduğunu belirtti.

[PAGE]

Laboratuvarda incelendi
Yöredeki ayrı yayla ve üreticilerden aldıkları bal örneklerini laboratuvara gönderdiklerini bildiren Eryılmaz, sonuçların kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.
Eryılmaz, laboratuvara gönderilen balların özel olarak üretilen ya da özel alanlardan seçilen ürünler olmadığını bildirerek, "Pervari balını, Türkiye'de ün yapmış Anzer balı ile karşılaştırdık. Özelliklerinin Anzer balına eşdeğer veya daha üstün olduğunu gördük. Fiyat kıyaslaması yaptığımızda ise Anzer balının yanında çok düşük. Neredeyse Anzer balının 5'te biri fiyatına satılıyor" dedi.

20130509.125303_siirt7_2134633.jpg
Hakkari, Şırnak, Van ve Siirt sınırlarında yer alan Pervari'nin geniş ve yüksek yaylalarındaki bitki çeşitliliğinin balın aromasına yansıdığını anlatan Kaymakam Eryılmaz, yörede 5-6 çeşit bal üretimi olduğunu dile getirdi.
Pervari balının yeteri kadar tanıtılamadığına dikkati çeken Eryılmaz, ilçedeki bal potansiyelini değerlendirmek için bal paketleme, üretici birliği kurma ve balın tahlilini yapıp üreticiye resmi bir belge sağlayarak pazarlamasını kolaylaştırmak için çalışmaları olacağını bildirdi.

[PAGE]

Çözüm sürecinin yansımaları
Kaymakam Duran Eryılmaz, şimdiye kadar üreticilerin güvenlik nedeniyle çıkamadığı yaylalar olduğuna işaret ederek, "Çözüm süreci ile arı kovanları hem şimdiye kadar çıkılamayan yaylalara hem de daha yüksek noktalara çıkarılacak. Sonuç olarak sofralara daha güzel bal gelecek" diye konuştu.
Arıcı Erhan Bilen de çözüm sürecinin arıcılara büyük fayda sağlayacağının altını çizerek, daha önce terör olayları nedeniyle arıcıların, istedikleri yaylalara çıkamadığını dile getirdi.
Bilen, "İnşallah çözüm süreciyle arıcılarımız istediği yaylaya çıkıp daha güzel bal elde edecek" ifadesini kullandı.

20130509.125312_siirt9_2134634.jpg

Yıllık 800 kilo bal
Pervari'nin Gökbel köyünde arıcılık yapan Tarhan Saltık ise kara kovan balını geleneksel yöntemlerle ürettiklerini vurgulayarak, her şeyin doğal olduğu, zirai ilaç kullanılmayan alanlarda, karayolu, trafik, sanayi ve insan etkisinden uzak arıcılık yaptıklarını kaydetti.
Saltık, arıların genellikle Herekol Dağı eteklerindeki Çemikare Yaylası'nda bulunduğunu ifade ederek, "Herekol'un yüksekliği 3 bin metre civarında. Çemikare bölgesinden Çeman'a kadar bu bölgenin balları çok kaliteli. Buralarda geven, üçgül, peygamber çiçeği ve kekik otları yoğun" dedi.
Ürettikleri balı çoğunlukla İstanbul'a gönderdiklerini ve şu anda ellerinde bal olmadığını anlatan Saltık, yıllık en fazla 700-800 kilo bal ürettiklerinden bir yıl sonrası için sipariş aldıklarını sözlerine ekledi.

[PAGE]

20130509.125245_siirt10_2134631.jpg

Kara kovanda, arılara müdahale yok
Pervari Kaymakamlığında görevli Sami Yorulmaz da arıcıların ürettiği balları pazarlamalarına yardımcı olduğunu bildirerek, ekolojik dengenin bozulmadığı bölgede bir metre uzunluğunda örme sepetten yapılmış, dışı saman ve çamurla sıvalı kara kovanlarda üretim yapıldığına dikkati çekti.
Bu kovanların en önemli özelliğinin, arıların güneş görmeden daha yumuşak bal çıkartabilmesi ve arılara müdahale edilememesi olduğunu anlatan Yorulmaz, kovan başı maksimum 2 kilo bal aldıklarını bu nedenle piyasada gerçek kara kovan balının ancak sezonunda bulunabildiğini söyledi.
Yorulmaz, Pervari balıyla ilgili yaptıkları testin sonuçlarına da değinerek, "Balımızın nem oranı yüzde 14, asit oranı yüzde 13, polarin değeri 904. Yani doğal dengesi hiçbir şekilde bozulmamış, tarım ilaçlaması yapılmıyor. Bölgede şeftali bahçesi, elma bahçesi, domates bahçesi yok. Yani arı tabiatta doğal yetişen ne varsa onu alıyor" şeklinde konuştu.
Yörede 300'ün üzerinde arıcı olduğunu anlatan Yorulmaz, Pervari'de küçük çaplı da olsa ilk paketleme tesisini kurmakta olduklarını ve bu tesiste sadece doğal petekli kara kovan balı satılacağını ifade etti.