Karadeniz'de petrol aramak isteyen firmalar var
Enerji Bakanı Yıldız, Karadeniz'deki petrol doğalgaz arama çalışmalarının durdurulmasına ilişkin, "Karadenizden ayrılmıyoruz, ayrılmayacağız" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadenizde petrol doğalgaz arama çalışmalarının durdurulmasına ilişkin, "Biz Karadenizden ayrılmıyoruz, ayrılmayacağız. Bu konuya ilgi duyan firmaların olduğunu görüyoruz. Bunları sonuçlandırmadan Karadenizde sondaj faaliyetini yarın itibariyle başlayacağımızı söyleyemem" dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sosyal Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, 2011 yılını değerlendirdi ve enerji sektöründe 2012 hedefleri ile ilgili bilgi verdi.
2011 yılında tahkim davaları konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Yıldız, Bakanlığın geriye dönük üzerinde bulunan "kamburların, yüklerin" önemli ölçüde attığını söyledi.
Bunlardan en önemlisinin Libananco Davası olduğunu belirten Yıldız, Uzanlarla ilgili 5 davanın sonuçlandığını kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına son derece önem verdiklerini ve bu kaynakların harekete geçirilmesinde mesafeler katedildiğini dile getiren Yıldız, 2012'de rüzgar enerjisi ile ilgili daha fazla açılım beklediklerini, hidrolik yatırımların da devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
2012 yılında güneş enerjisi ile ilgili yatırımların da başlatılacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Özellikle 2012 yılının ikinci yarısında güneşle alakalı yatırımların ön plana çıktığını göreceğiz" dedi.
Bu yıl sonunda elektrik enerjisi tüketiminin 220 milyar kilovaatsat olacağını tahmin ettiklerini bildiren Yıldız, kurucu güçte de 53 megavatlara ulaşıldığını bildirdi.
Karadenizde petrol ve doğalgaz aramaları
Karadenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sona erdirildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, petrol doğalgaz aramacılığının uzun soluklu bir iş olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Biz Karadenizden ayrılmıyoruz. Karadenizden ayrılmayacağız ama gelen teklifleri de değerlendirmeyi beklememiz lazım. Özellikle bu konuya ilgi duyan firmaların olduğunu görüyoruz, bunları değerlendireceğiz. Bunları sonuçlandırmadan Karadenizde sondaj faaliyetlerini yarın itibariyle tekrar başlayacağımızı söyleyemem. Buradaki sismik veriler, TPAO tarafından değerlendirilecek. Şu anda Avrupada yerli kaynak olarak bahsedilen en önemli kaynak Norveçin kaynaklarıdır. Kuzey denizinde 31-32 adet sondaj yapıldı hiçbirinde petrol ya da doğalgaz çıkmadı 33'üncü de çıktı. 80-90 milyar metreküp doğalgazdan bahsedilen kaynak bu kaynaktır.
Petrolcüler bu işin uzun soluklu bir iş olduğunu bilirler. 6-7 sondajla bu iş sonlanmayacak. Biz bu işten yılmayacağız, bu işten vazgeçmeyeceğiz. Karadenizde arama faaliyetleri devam edecek. Teklifler olursa da bunları değerlendireceğiz."
Bakan Yıldız, İran'dan alınan doğalgaz konusunda, İran tarafından indirim istediklerini, fakat şu anda olumlu bir yanıt almadıklarını, Rusyadan alınan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağını şimdiden söylemenin doğru olmadığını sözlerine ekledi.
Doğalgaz tüketiminde tarihi gün
Dün itibariyle günlük 172 milyon metreküp dogalgaz tüketildiğini bildiren Bakan Yıldız, "Dün, en yüksek doğalgazın çekildiği gün oldu. Havaların çok da fazla soğuk olmamasına rağmen, bu tüketimin olduğunu gördük. Türkiye'nin normalde günlük doğalgaz tüketimi 155-165 milyon metreküp arasında değişiyordu" diye konuştu.
Yatırımcılara uyarı
EPDK'ya yapılan üretim lisansı başvurularının 2023 hedefleriyle örtüştüğünü söyleyen Bakan Yıldız, EPDK'ya 120 bin mw'lik bir müracaat portföyü olduğunu bildirdi. Yıldız, "Bunun yüzde 100 oranıyla gerçekleşmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Fakat özel sektöre buradan bir tavsiye olacak. Yaptıkları müracaatları realize edemiyorlarsa, müracaatlarını iade etsinler. Biz de gözümüzün önünü görelim. Kendilerinin bir mazareti çıkmış olabilir. Varsa çantacılıkla devam edeceğini düşünenler, onların da bu işten vazgeçmelerinde fayda var diye düşünüyorum" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir