Karadeniz’in üretim üssü vizyonu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇORUM’DAN / Barış AYTEKİN

[email protected]

DÜNYA'da göreve başladığım 2003 yılının Mayıs ayından itibaren Karadeniz'deki birçok ilde bulunma şansı yakaladım. Çalışmaya Samsun'da başladım. Trabzon'da bir yıl görev yaptım. Ardından da yaklaşık beş yıl Tokat'ta çalıştım. Kasım 2008'den beri de Çorum'da çalışmalarımı sürdürüyorum. Çalıştığım bu illerin yanı sıra Karadeniz'deki diğer illeri de gezme imkanım oldu. Ama Çorum'a ilk defa kasım ayında geldim. İtiraf etmeliyim ki kafamdaki Çorum'la gördüğüm Çorum arasında dağlar kadar fark vardı.

Ben Çorum'un sanayisinin, Karadeniz'in diğer illeri kadar gelişmediğini tahmin ediyordum. Ama gördüğüm Çorum, Karadeniz'in sanayisi en gelişmiş şehri diyebilirim. Özellikle organize sanayi bölgesi (OSB), bölgedeki diğer OSB'lerle kıyaslanamayacak kadar gelişmiş. OSB'de 74 firma faal halde ve bu firmalar 5 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Yaşanan son krizde bu rakamın biraz değişmiş olabileceğini de not olarak belirteyim. OSB'de yine inşaat ve proje aşamasında 22 firma yer alıyor. Çorum OSB'de sadece sağlanan istihdam bile birçok ilde sağlanan istihdamdan daha fazla.

Bunun yanında Çorum'da OSB'de yer almayan 30'a yakın tuğla-kiremit işletmesi, 100'e yakın yumurta sektöründe, 50'nin üzerinde de makine sektöründe faaliyet gösteren firma bulunuyor. Bunun yanında tekstil, gıda sektöründe de birçok firma faaliyet gösteriyor. Bu rakamlar bize gösteriyor ki Çorum bölgenin üretim üssü konumda yer alan bir şehir. Çorum'da, Karadeniz'in diğer illerine nazaran servetin sermayeye dönüşmesi daha yoğun. Çorumlu işadamı kazandığını yine şehrine yatırıyor. Karadeniz'in diğer illerinde olduğu gibi sermaye şehir dışına çıkmıyor. Şehirde yatırım olarak kalıyor.

Merzifon Havaalanı'nın açılması, Çorumlu işadamlarının seyahatlerini kolaylaştırması açısından büyük önem taşıyor. Bunun yanında Çorum iş dünyasının en büyük isteği ise ilin demiryolu bağlantısına bir an kavuşması. Eğer Ankara'ya ve Samsun'a demiryolu ulaşımı sağlanırsa Çorum, şimdiki durumundan çok daha hızlı bir şekilde sanayileşmesini sürdürecektir.