Karadere, uzman kadroların önemine vurgu yaptı

Garanti Genel Müdür Yardımcısı Karadere, belirsizliği öngörebilmek için uzman kadroların oluşturulması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazif Karadere, "Belirsizliği öngörebilmek ve bilimsel yaklaşımlarla yönetmek için uzman kadrolar oluşturmamız şart" dedi.

Garanti Bankası'nın BTSO Hizmet Binası'nda düzenlediği "Belirsizliği Öngörmek ve Etkilerini Yönetmek" konulu toplantıda konuşan Karadere, global krizin etkisiyle geleceği öngörmenin ve geleceğe hazırlıklı olmanın öncelikli bir konu haline geldiğini söyledi.

Geleceğin getirebileceği olumlu veya olumsuz şartları önceden görebilme mekanizmasının geliştirilmesinin artık işletmeler için iş yapmanın "olmazsa olmaz" koşulu olduğunu ifade eden Karadere, şunları kaydetti:

"Gelecekten bahsederken, üstesinden gelmemiz gereken en önemli konulardan biri belirsizlik. Hayatın içinde sürekli yer alan doğal afetler, ekonomik çalkantılar, değişen regülasyonlar, yeni buluşlar, değerini yitiren ürünler ve kavramlar, içinde riski barındırıyor. Bu ortamda özellikle kurumsallaşma sürecine giren büyük ve orta ölçekli şirketler için, risk yönetimi temel bir iş kolu haline geldi. Belirsizliği öngörebilmek ve bilimsel yaklaşımlarla yönetmek için ise uzman kadrolar oluşturmamız şart. Bu anlayışın, şirketlerde ve zihinlerde bir standart haline getirilmesi, öncelikli hedef olmalı. Türkiye ekonomisinin temel ihtiyacı, sanırım burada yoğunlaşıyor."

Garanti Bankası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cüneyt Sezgin de belirsizliklerin eski dönemlerde yaşanan hastalıklar gibi olduğunu dile getirerek, "Eskiden hastalıklar vardı. İnsanlar yaşamını yitiriyordu. Fakat isimleri yoktu. Bugün bu hastalıklar kanser olarak isimlendiriliyor" dedi.

Sezgin, günümüzde yaşanan risklerin daha önce de olduğunu, ama isimlendirilmediğini ifade ederek, risklerin genelde sadece bankacılık sektörü için konuşulduğunu, günümüzde ise tüm sektörlerin "risk" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Donanımlı şirketlerin krizi fırsata çevirmede hızlı olabileceğini vurgulayan Sezgin, "Bu yüzden finansman koşullarına ve değişen koşullara ayak uydurunuz. Risk yönetimini iyi yapan firmalar sürdürülebilir firma olarak öne çıkar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir