Kardemir'in yönetimi uygunsuz şekilde 3 ailenin eline geçti

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, "Yönetimi ele geçiren bu ailelerin fabrika çalışanlarına yönelik olağanüstü bir kıyımı var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kardemir yönetiminin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına aykırı şekilde 3 ailenin eline geçtiğini belirterek, Özelleştirme İdaresi, ÖYK, Başbakan ve Hükümeti göreve çağırdı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmesini istedi.

Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve Antalya Milletvekili Osman Kaptan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Kardemir'in 1994 yılında 5 Nisan kararları çerçevesinde 1 liralık sembolik rakamla işletmede çalışan işçiler ve yöre halkına devredildiğini anımsattı.

Kardemir'in örnek bir özelleştirme modeli olarak tasarlandığını vurgulayan Hamzaçebi, sermayenin belli kişilerin eline geçmesini önlemek için, ÖYK kararında, şirketin sermayesinde gerçek ve tüzel kişilerin yüzde 1'den daha fazla hisseye sahip olmamasının şart koşulduğunu kaydetti.

Aradan geçen zaman içinde bu tablonun tersine döndüğünü, İMKB ve SPK'nın uyarılarına rağmen şirketin yönetiminin 3 ailenin eline geçtiğini belirten Hamzaçebi, Hak-İş'e bağlı sendikadan Türk-İş'e bağlı bir sendikaya geçen işçilerin işten çıkarıldığını anlattı. "Yönetimi ele geçiren bu ailelerin fabrika çalışanlarına yönelik olağanüstü bir kıyımı var" diyen Hamzaçebi, 17 Haziran'dan bu yana 250 işçinin işten çıkarıldığını bildirdi.

CHP'nin, Bayram Meral, Ali İhsan Köktürk ve Osman Kaptan'dan oluşan bir heyet oluşturduğunu ve heyetin rapor hazırladığını belirten  Hamzaçebi, milletvekillerinin Meclis araştırması için önerge de verdiklerini kaydetti.

Hamzaçebi, TBMM'de grubu bulanan bütün partilerin önergeye destek vermesini isteyerek, Meclis araştırmasının şart olduğunu söyledi.

Hamzaçebi, "Özelleştirme İdaresi, ÖYK, Sermaye Piyasası Kurulunu göreve davet ediyorum. Sayın Başbakan ve Hükümeti göreve davet ediyorum. Bu olaya hükümet el koymak zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanına buradan bir çağrıda bulunuyorum: Sayın Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmelidir" dedi.

CHP'nin Kardemir çalışanları ve yöre halkının yanında olduğunu kaydeden Hamzaçebi gelişmelere göre Karabük'e daha güçlü bir şekilde gideceklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir