Karşılıksız çek yüzde 50 azaldı

Bu yılın ilk 6 ayında karşılıksız çek sayısı yüzde 50 azaldı. Piyasada genel olarak çek talebi ve arzında da önemli bir daralma yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Sekiz ay önce yürürlüğe giren ve usulsüz çek kullanımına yeni cezalar, yaptırımlar getiren 5941 Sayılı Çek Kanunu ile krizden çıkış, piyasanın canlanması etkisini gösterdi. Kriz döneminde tırmanan ‘karşılıksız çek’ sayısı 2010 yılının ilk altı ayında yüzde 50 düşüş gösterdi. 2010’un ilk 6 ayında bankaların Merkez Bankası‘na yaptıkları karşılıksız çek bildirimi 492 bin 298 adet oldu. 2009’un ilk 6 ayında bu rakam 976 bin 323 olmuştu. 2008’de ise aynı rakam bu yılkinin 2.5 katıydı. Konuyu değerlendiren uzmanlar, yeni düzenlemenin piyasa davaranışlarını belirgin şekilde etkilediğini söyledi.

İTO’nun yayın organı İstanbul Ticaret’in yeni düzenleme sonrası çek kulanımı ile ilgili gelişmeleri inceleyen haberine göre karşılıksız çekin büyük oranda düşmesini etkileyen faktörler şöyle: Ekonomik aktivite canlandı, borç ödeme imkanı arttı. Çek alma prosedürü zorlaştı, krizde çok kişi veya şirket karşılıksız çek yüzünden kara listeye girdi, genel olarak çek talebi düştü. Sorumluluk öngördüğü için bankaların çek arzı azaldı. Çek hamili, karşılığı bulunmayan her çek yaprağı için ‘karşılıksızdır’ işlemine başvurmaktan kaçınıyor. Çünkü bu işlem için artık çok daha fazla prosedür var.

Haberin ayrıntıları bugünkü Dünya Gazetesi'nde

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir