Karşılıksız çekte hapis cezası kalkıyor

Maliye Bakanı Şimşek, Çek Kanunuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın bir çalışma yaptığını, çalışma kapsamında hapis cezalarının kaldırılması yönünde bir görüş olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçların yeniden yapılandırılmasında iki taksiti ödemeyen mükellef sayısının çok az olduğunu, 6 milyon mükellefi kapsayan yapılandırmada 700 bin civarında mükellefin iki taksiti ödemediğini söyledi. Şimşek, ikinci bir düzenlemenin gündemde olmadığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.
Tasarının 6. maddesi üzerinde milletvekillerinin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çek Kanunuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın bir çalışmasının söz konusu olduğunu ancak son şeklinin verilmediğini, bu aşamada bir şey söylemesinin doğru olmayacağını bildirdi. Şimşek, bildiği kadarıyla hapis cezalarının kaldırılması yönünde bir görüş olduğunu anlattı.
Borçların yeniden yapılandırılmasında iki taksiti ödemeyen çok az mükellef olduğunu ifade eden Şimşek, 6 milyon mükellefi kapsayan yapılandırmada 700 bin civarında mükellefin geride olduğunu söyledi. Şimşek, "Yeniden yapılandırma daha yeni bir düzenleme, ikinci bir düzenleme gündemde değil" dedi.
Bakan Şimşek, dolaylı vergilerin nispeten yüksek olduğunu, bunu azaltmanın tek yolunun; gelir ve kazançlar üzerinden daha fazla vergi almaktan geçtiğini dile getirdi.
"100 hastadan 85'ine reçete yazılıyor"
Şimşek, ABD'de hastaneye ya da doktora giden 100 hastadan 35'ine reçete yazılırken, Türkiye'de her 100 hastanın 85'ine reçete yazıldığına işaret ederek, talebe dönük adımlar atılmasının ülke menfaatine olduğunu söyledi.
Hastanın kronik hastalığı bulunması ya da rutin kontrollerinde katkı alınmadığını anlatan Şimşek, "Türkiye'de ilaç israfı söz konusu. Bu nedenle talep yönetimi anlamlıdır. Sağlık harcamaları 9-10 milyar liradan 44-45 milyar liraya çıktı. Bu ülkenin kaynağıdır. Devlet talep yönetiminde bir adım atıyor. Ama burada özellikle kronik ve rutin kontrollerde istisna sağlanıyor" dedi.
"Resen başlatılmış bir vergi denetimi yok"
İzmir'de Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının başlattığı bir vergi denetiminin söz konusu olmadığını belirten Şimşek, "Savcılık bir talepte bulunmuş, bu talep sonucu bilirkişilik görevi için Maliyeden denetim elamanları istemiş. Şu an itibarıyla İzmir'de 6 denetim elemanı var" diye konuştu.
2010 yılında benzer şekilde 7 ayrı belediye için 21 görevlendirme yapıldığını ve bunda 35 kişinin görev aldığını bildiren Şimşek, 2011 yılında ise 14 ayrı belediyede 25 görevlendirmede 44 kişinin görev aldığını açıkladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir