Katar'la tarım ve gıdada işbirliği

Türk ve Katar firmaları arasında 500 milyon dolarlık tarımsal işbirliği anlaşması imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOHA - Türk ve Katar firmaları arasında 500 milyon dolarlık tarımsal işbirliği anlaşması imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlediler.  Başbakan Erdoğan, tarım ve gıda sektöründe bugün 500 milyon dolarlık sözleşme imzalandığına işaret ederek, "Bu anlaşmalar inanıyorum ki iki ülke arasında gıda sektöründe çok farklı bir sıçramaya vesile olacaktır. Bunu adeta görür gibiyim. Bunun da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu bizim ticaret potansiyelimize de yakışan bir ilk adım olmuş oldu" diye konuştu.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 24 milyon dolardan başladığını anımsatan Erdoğan, 2008 yılı sonu itibariyle bu rakamın 1.2 milyar dolara ulaştığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"2009'da küresel kriz sebebiyle bir düşüş yaşanmış olsa bile bunun tekrar toparlanarak çok daha iyi bir konuma geleceğine inanıyoruz. Aramızda enerji alanında ciddi adımları atmaya hazırlanıyor, bunun planları içerisindeyiz. Aynı şekilde kültürel işbirliğimiz heyecanını çok daha artırarak devam ediyor. Uluslararası camiada siyasi noktada işbirliğimiz, dayanışmamız devam ediyor.

Birbirimizle aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağları güçlenerek devam ediyor. Özellikle bölgesel sorunları çözmede Türkiye-Katar bakış açılarını ele aldığınızda, burada örtüşen bakış açılarını görmek bizleri ayrıca mutlu ediyor ve bu süreç içerisinde bunları görmenin yanında özellikle de 20'yi aşkın müteahhit firmamızın Katar'ın inşasında şu ana kadar 8,5 milyar doları aşkın bir yatırımı gerçekleştirdiklerini, gerçekleştirmekte olduklarını görüyoruz. Ben bunun artarak devam edeceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum."

Katar'la vizeler kalkıyor

Başbakan Erdoğan, son birkaç ay içerisinde Suriye, Lübnan, Libya, Arnavutluk, Tacikistan ve Ürdün ile vizeleri kaldırdıklarını anımsatarak, "Şimdi resmi vizeleri inşallah Katar'la kaldırıyoruz. Bize en az Suriye kadar Ürdün, Lübnan kadar yakın olan Katar'la da benzer şekilde yeni bir dönemin kapılarını aralamak istiyoruz. Türkiye'nin kapıları, Katar'lı yatırımcılara, turistlere, iş adamlarına ardına kadar açık olacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir