”Katarlı iş adamları yüksek teknolojiye ilgi duyuyor”
Yalçıntaş, "Katarlı işadamlarını davet edeceğiz. Türkiye'ye gelip bu alandaki yatırım olanaklarına ve satın alabilecekleri firmalara bakacaklar" dedi
DOHA/İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Katarlı iş adamlarının ilgi duydukları alanların başında yüksek teknolojili ürünlerin geldiğini belirterek, "Biz Ticaret Odası olarak bir çalışma yapacağız ve kendilerini davet edeceğiz. Türkiye'ye gelip bu alandaki yatırım olanaklarına ve satın alabilecekleri firmalara bakacaklar" dedi.
Yalçıntaş, Katar'da düzenlenen 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi'nin dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Katar'daki müteahhitlerin iki büyük problemleri olduğunu, bunlardan birinin Katar'da yapılan büyük inşaat projelerinde Türk malzemelerinin kullanılamayışı olduğunu kaydetti.
Türk malzemelerinin kullanılamayışının en büyük sebebinin de Türk ürünlerinin Katar'da akredite olmaması olduğunu anlatan Yalçıntaş, şunları söyledi:
"Bu akredite probleminden dolayı Türk malları ne kadar iyi ve kaliteli olursa olsun burada yapılan inşaatlarda kullanılamıyordu. İkinci büyük sıkıntıları da Türkiye'deki marka garantilerinin burada geçmemesiydi. Şimdi bunlarla ilgili iki tane büyük adım attık, zannediyorum ki bunlar gerçekleşecek.
Birincisi Katar Başbakanı söz verdi, bize burada, Türkiye'ye bir alan tahsis edecek ve bu alanın üzerine biz daimi bir sergi alanı yapacağız. Bu sergi alanını bize ücretsiz verecekler. Bu daimi sergi alanına sergilenecek olan Türk inşaat malzemeleri otomatik olarak akredite olmuş kabul edilecek. Otomatik olarak akredite olmuş kabul edildiğinden dolayı da bu malzemelerin hepsi Katar'daki inşaatlarda kullanılabilecek."
Murat Yalçıntaş, Katar'daki fuarda sergilenecek ve akredite olmuş ürünlerin tüm Körfez ülkelerinde de kullanılabileceğini dile getirerek, bu konunun çok büyük bir problem olduğunu ve bu şekilde çözüldüğünü vurguladı.
Türkiye'ye Katarlı yeni banka
Türkiye'deki marka garantilerinin burada geçmemesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yalçıntaş, Katar Maliye Bakanı'nın şu an IMF toplantıları için Türkiye'de olduğunu ve Türkiye'de bir banka daha açmak istediklerini bildirdi.
Murat Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de açılacak banka, Türk bankalarıyla konsorsiyum yapsın, bu konsorsiyumun sunduğu teminatlar, teminat olarak kabul edilsin. Katar tarafı da buna karşılık olarak 'olabilir konuşabiliriz ama diğer bir alternatif de devlet garantisi verilmesi' diye söyledi. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla sayın Başbakanımız ve Bakanımızın ve bizim de içinde bulunduğumuz görüşmeler neticelenirse bizim açımızdan son derece büyük bir başarı olacak her şeyden evvel."
Katar Sanayi ve Ticaret Odası'yla TOBB arasında bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Yalçıntaş, imzalanan bu anlaşmanın Türkiye'deki firmaların Katar'a girişinde de son derece rahat ve derin bir parametre sağlayacağını dile getirdi.
7 Türk firmasının Katar'daki toplam iş miktarı 10 milyar dolar
Katar'da iş yapan Türk müteahhitleriyle de bir toplantı yaptıklarını ve 7 büyük müteahhidin toplantıya katıldığını anlatan Yalçıntaş, bu müteahhitlerin Katar'daki toplam iş miktarının yaklaşık 10 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu bildirdi.
Murat Yalçıntaş, Katar'daki pazarın oldukta zorlaştığını ve Dubai'deki inşaat sektörünün durmasıyla beraber, Dubai'deki müteahhitlerin çoğunun Katar pazarına girmeye başladığını belirterek, Dubai'nin tersine Katar'daki yatırımların yavaşlamakla beraber devam ettiğini kaydetti.
Yalçıntaş, Katar pazarında ciddi bir rekabetin söz konusu olduğunu, aşılması gereken iki sorun bulunduğunu, bunların, Türk mallarının akredite olması ile teminat sorunu olduğunu dile getirerek, bu sorunlardan Türk ürünlerinin akredite sorununun çözüldüğünü, teminat sorununun da önümüzdeki günlerde çözüleceğini belirtti.
Katar'da dış ticaret kompleksi
Katar'da sürekli düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarına da değinen Yalçıntaş, "Bu konuda çalışmaya başlayacağız. Önce firmaları toparlayacak, sonra Katar tarafına diyeceğiz ki; şu kadar firma fuarda olacak. Bunun inşaatı için lütfen bize yer tahsis edin. Tabii bizim arzumuz alabileceğimiz en güzel ve en büyük yeri alabilmek. İleriye dönük daimi bir sergi alanı ve bunun üstüne, yapabilirsek, ofisler ve rezidans dahi yapmayı düşünüyoruz, Türk iş adamlarının kalabilmesi için. Katar'a Dış Ticaret Kompleksi yaparsak, bu Türk ticaret kompleksinde daimi sergilenen ürünler Katarlılar tarafından akredite ürünler olursa bu bizim inşaat malzemeleri ürünleri için son derece ciddi bir sıçrama noktası olur" şeklinde diye konuştu.
Murat Yalçıntaş, Katar ile Türkiye arasında sıcak ilişkilerin kurulduğunu, bunu da Katar'da gösterilen Türk dizileriyle görmenin mümkün olduğunu söyledi. Türk dizilerinin Türkiye'ye büyük bir sempati ve sıcaklık yarattığını, bu nedenle Katarlı bazı iş adamlarının İstanbul'dan gayrimenkul satın almak istediklerini, ancak yasal zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Yalçıntaş, bu zorlukların kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti.
Katarlıların ilgilendiği sektörlerdin birisinin de gıda sektörü olduğuna değinen Yalçıntaş, Katarlı iş adamlarının gıda sektöründe ortaklık yapacak partner aradıklarını ve bundan sonraki fuara gıdayı da koyacaklarını söyledi.
Yalçıntaş, Katar'da dolaşırken "Nur" markalı lensleri gördüğünü, bu lenslerin üstünde de "Nur'u (Gümüş)" oynayan oyuncunun resmi olduğunu belirterek, Katar'daki 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisine dizi yapımcılarının da stant açarak katılmasını ve Türk dizilerinin Katar'a pazarlanmasını çok istediğini kaydetti. Murat Yalçıntaş, bundan sonraki fuarlar için dizi yapımcılarına çağrıda bulunduğunu belirtti.
Körfez fonları
Yalçıntaş, bir gazetecinin, "Körfez fonlarında trilyon dolarlar olduğu söylenir o anlamda Katar'ın durumu nedir? Bu fonlar Türkiye'ye gelebilir mi?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Katar'da ciddi anlamada birikmiş bir likidite var. Şu anda bu fonlarını aktarabilecekleri güvenli limanlar arıyorlar. Bunun en somut örneklerinden biri Katar Maliye Bakanı Türkiye'de ve Türkiye'ye ikinci bir Katar bankası açmak için bizim Maliye Bakanı'yla görüşüyor. Türkiye'de olan birinci Katar bankasına, ikinci büyük banka geliyor. Bu banka çok büyük bir banka. Bizzat Emir'in kendi bankası. Bu bizler için son derece önemli ve Katarlıların Türkiye'yi fonlama niyetlerini gösteriyor. Bizim de burada bu talebe cevap vermemiz lazım. Biz fonlara ciddi anlamda, işe yarayan proje sunabilirsek o zaman bizi fonlayacaklardır mutlaka."