Kayabaşı'ndaki çukur, 172 milyon liraya dolacak

TOKİ, çukur dolduktan sonra araziye 60 bin konut yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 60 bin konutluk projenin uygulanacağı İstanbul Kayabaşı'nda boş bir maden ocağının hafriyatla doldurulması için Haziran'da yapılan ikinci ihalede gelen 172,6 milyon liralık teklifi uygun buldu.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, ihaleyi, 172 milyon 666 bin lira teklif veren Onur Yapı, Zirve İnşaat, Akport Madencilik ve Mat İnşaat iş ortaklığı kazandı.

İhaleyi kazanan Onur Yapı, Zirve İnşaat, Akport Madencilik ve Mat İnşaat iş ortaklığı, İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Alanı'ndaki eski taş ocağı çukurunun 4 yılda doldurulması karşılığında TOKİ'ye, KDV hariç 172 milyon 666 lira ödeyecek. Paranın bir bölüm peşin ödenirken, geriye kalan bölümü için 4 yıllık vade uygulanacak.

TOKİ'nin, İstanbul Kayabaşı'nda, maden ocağı boşluğunun hafriyat alanı olarak kullanılmasına ilişkin Nisan'da yapılan ilk ihalede, yaklaşık 206 milyon lira teklif gelirken, ihaleden sonra ortaklar arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle TOKİ ihaleyi iptal etmiş ve firmanın teminatını nakde çevirmişti. Daha sonra ihale Haziran ayında yenilenmiş ve ihaleye 8 firma katılmıştı. İkinci ihaledeki en yüksek teklif, ilk ihalenin 33,4 milyon lira altında kaldı.

İdare'nin 60 bin konutluk projenin uygulanacağı Kayabaşı'nda, boş bir taş ocağı çukuru doldurduktan sonra oluşan arazi, yeşil alan ve meydan olarak değerlendirecek. Taş ocağı çukurunun doldurulmasıyla ortaya çıkacak alan ile çevre arazilerin birleştirilmesiyle ortaya çıkacak 650 bin metrekarelik bölge, Taksim Meydanı'nın 30 katı büyüklüğünde bir meydana dönüştürülecek.

TOKİ'nin para ödeyerek dolduracağı bir araziyi, üstüne para alarak doldurtmasıyla kasasına girecek olan parayla; 5 bin adet 45 metrekarelik 1 1 yoksul konutu veya 24 derslikli 55 ilköğretim okulu, 270 sağlık ocağı ya da 50 bin seyirci kapasiteli yeni bir Seyrantepe Stadı yapılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir