Kayalar, Hindistan’da yatırım yapacak, İtalya’da üs kuracak

Yerel bir ortakla Hindistan pazarına girmeye hazırlanan Kayalar Kimya, İtalya’da da hem üretim hem de marka satın alma planları yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Kayalar Kimya’nn 60 milyon euro yatırım programı var. Sonuçta “4 kıtada satış ağı, yatırımı olan bir marka” konumuna ulaşmak istiyor. Şu anda gündeminde Hindistan, Etiyopya ve İtalya yatırımları var. Bu ülkelerde üretim ve satış ağı projeleri yürütüyor. Hindistan’da yıllık cirosu 650 milyon dolar olan bir üreticiyle ortaklık konuşuyor. Anlaşma biterse, ortaklar 10 milyon dolarlık yatırımı yapacak. Mobilya boyaları sektörünün en gelişmiş ülkesi İtalya için de planları var. Önce teknoloji üssü kuracak. Sonra üretime geçmeyi hedefliyor. İtalya, 540 bin tonluk Avrupa pazarının yüzde 20’sini elinde tutuyor. Kayalar Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kayalar, “Bu pazarda marka da alabiliriz” dedi. 

Kayalar Kimya, Türkiye ve İspanya’daki tesislerinde toplam 60 bin ton kapasiteye ulaştı. Mobilya boya ve verniklerinde Avrupa’nın 5 büyük üreticisi arasına girdi. Ancak asıl satış bazında “Avrupa’nın ilk 3 firma arasına girmek” istiyor. Cezayir, Azerbaycan, Özbekistan’da pazar lideri. 2014 cirosu 245 milyon TL olan Kayalar Kimya’nın 2015 ciro hedefi 275 milyon lira. Cirosunun yüzde 50’si vernikten, yüzde 5’i Noroo şirketinden, yüzde 45’i ise inşaat boyaları ve hammadde satışından geliyor. Bu yıl 32 milyon dolarlık ihracat planlıyor. Grupta 365 kişi çalışıyor.

Türkiye’deki tesislerine geçen yıl 7 milyon dolarlık yatırımı yaptı. Önümüzdeki 5 yıl için de her yıl ortalama yüzde 20 büyüme öngördüklerini söyleyen Ersin Kayalar, “Tesislerimizde çıkan yangından sonra Düfa Boya üretimine farklı tesislerde devam etmiştik. Yeni yatırımımızla üretimini kendi bünyemize taşıdık. Grupta önümüzdeki 5 yıl için planlamalar yapıldı. Mobilya boya ve verniklerinde lokomotif markamız GENÇ’le büyüyeceğiz. Avrupa’da gücümüzü artırmak amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık. İspanya’daki fabrikamızın kapasitesini de 3 yıl içinde 10 bin tona çıkaracağız” diye konuştu. 

60 ülkeye ihracatı var 

Vernik satışlarında % 23 payla Türkiye’de pazar lideri olduklarının altını çizen Kayalar Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kayalar, “Son 3 yıldır sektörde ihracatın yıldızıyız. Geçen yıl 27 milyon dolarlık ihracat yaptık. 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. ABD’ye ilk inşaat boyası ihracatını yaptık. Mobilya grubunda Cezayir, Azerbaycan ve Türkmenistan’da pazar lideriyiz. Ciromuzun yüzde 4’ünü AR-GE’ye ayırıyoruz. Bu merkezde her ülkenin ihtiyacına özel ürün geliştiriyoruz. Uygulama aşamalarında farklı ülkelerdeki müşterilere teknik veriyoruz. 2004’te Mobilya Boya Uygulama ve Eğitim Merkezi’ni kurduk. Müşterilere eğitim verebiliyoruz. Bu merkezde 24 uzman personelimiz var. Büyük mobilya üreticilerinin kullandığı ekipman yatırımının hemen hemen aynısı merkezimizde yer alıyor” dedi.

Sanayici isyanı

Bir süredir, “inşaat mı sanayi mi” tartışması var. Başbakan Yardımcı Ali Babacan, sanayinin payı düşüklüğünün ‘sorun’ olduğu görüşünde. İnşaat rantlarının vergilendirilmesi gibi uygulama hazırlıkları da bu tartışmadan çıktı. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, inşaatın feda edilemeyeceğine ilişkin değerlendirmeleri oldu. Ersin Kayalar’ın açıklamaları, bu tartışmanın çok ilginç bir örneği. Sözlerinde ‘bir sanayici olarak’ kırgınlık hissediliyor. “Biz de bir plaza yapacağız” dedi. Kartal’da kendilerine ait bir arazide 30 bin metrekarelik ofis bloku inşa etme kararı almışlar. Projesi hazırlanıyor. Kırgınlık neresinde bunun? Sözlerinin devamında: “Maalesef sanayicilik zor. Gayrimenkul yatırımına karar verdik. Sanayide büyümeler yeterli değil. Geleceğimiz sanayide ama sanayici karsız! Önümüzdeki engeller, durum sanayiciyi işinde soğutuyor. Bizim ofis projesinin satışından beklediğimiz gelir 150 milyon. Gayrimenkulde 2 – 3 yılda milyarlık firmalar çıkıyor. O zaman sanayicilikte 40 yılda geldiğiniz yeri sorguluyorsunuz. Sanayicilikte 30 – 40 yılda yaptığınız ciroyu bir senede yapabiliyorsunuz. Sanayici ne yapacak? Desteklenmezse mecburen başka işlere girecek. Biz hammaddemizin tedarik gecikmelerini önlemek için sürekli 30 milyonluk stok tutuyoruz. Üretimde solventi hammadde olarak kullanırız. Her şeyi denetleyelim derken doğru iş yapan firmalar dayak yiyor. 24 milyonluk teminatım sürekli bekliyor. Büyüme yerine teminatı finanse ediyorsunuz. Bu işten yorulduk. Türkiye’nin yatırım stratejisini değiştirmesi gerekir.”