Kayıt dışında yüzde 7'lik azalma

Alınan önlemlerle birlikte kayıt dışı istihdamda gerileme 5 yıl öncesine göre, yüzde 7 gerileyerek yüzde 43'e düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, 2011 Haziran ayı verilerine bakıldığında Türkiye genelinde kayıt dışılık oranının yüzde 43'de olduğunu, İstanbul'da ise yüzde 23'lere kadar gerilediğini belirterek, bunda devletin son dönemde almış olduğu teşvik politikalarının çok büyük bir etkisi olduğuna inandığını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) koordinasyonunda, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Technopolis (Yunanistan) ve Hellenic Center (Yunanistan) işbirliği ile 12 aydır yürütülmekte olan ''Yenilikçi Yöntemler ile Kayıtlı İstihdamın Teşviki-AB Trabzon Girişimi'' projesinin sonuç bildirisi açıklandı.

Bildirinin açıklandığı toplantıda konuşan Muammer Coşkun, devletin özellikle 2008 yılından beri kayıt dışılığın azaltılması için yoğun çaba sarf ettiğini, işverenlerin üzerindeki yükü almak için prim indirimine gittiğini, 5 puanlık vergi indirimi getirdiğini, mesleksizliğe çözüm üretmek amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 1 milyar 410 milyon liralık kaynak ayırdığını anlattı.

Coşkun, ''Biz bunun meyvelerini toplamaya başladık. 2005 yılında ülkemizdeki kayıt dışılık oranı yüzde 50'ydi, kentlerdeki oran yüzde 43'ler civarındaydı. 2011'in Haziran ayı verilerine baktığımız zaman ise Türkiye genelinde kayıt dışılık oranı yüzde 43'de, İstanbul'da ise yüzde 23'lere kadar geriledi. Bunda devletin son dönemde almış olduğu teşvik politikalarının çok büyük bir etkisi olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.

Merdiven altı atölyelerde 10 yıl faaliyet sürdüren firma olmadığını belirten  Coşkun, bunların kısa sürede kar ediyor gibi gözükseler bile belli bir zaman sonra kapanmak zorunda kaldığını ancak kurumsallaşmış firmaların yaptıkları bütün harcamaları devlete gider göstermesinden dolayı daha hızlı şekilde ayakta kaldığının görüldüğünü söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir