Kayseri ABİGEM, girişimci kadınları destekliyor
H. Serra BAYRAM / Kayseri ABİGEM Girişimcilik Uzmanı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yerel oda ve kurumların iştiraki olan Kayseri ABİGEM olarak girişimcileri desteklemek için faaliyetlerimize devam ediyoruz. Mayıstan bu yana her ay devam eden girişimcilik eğitimleri ile katılımcılara kendi işlerinin patronu olurken izlemeleri gereken yol hakkında bilgi ve eğitim veriliyor. Verilen girişimcilik eğitiminde; başarılı girişimci kimdir, iş fikirleri geliştirme, pazarlama, ağ oluşturma, satış becerileri ve satış süreci, tutundurma, finansal yönetim, iş planı hazırlama bilgileri veriliyor. Eğitimler özellikle grup çalışması ve pratiğe dönük örnekler üzerinden her ay gerçekleştiriliyor. Kendi işlerini kurmak isteyen girişimciler eğitim sonrasında aldıkları bilgiler ile kendi iş fikirlerinin iş planını hazırlayarak Kayseri ABİGEM'in iş geliştirme konusunda danışmanlık hizmetinden faydalanabiliyor.
Kadın girişimcilere yönelik desteğimiz de devam ediyor. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın proje sahibi olduğu Sabancı Vakfı Hibe Programları tarafından desteklenen Mikro-Net (Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı) projesinin faydalanıcısı 20 ilden birisi de Kayseri. Amacı Türkiye' de işgücü piyasası dışındaki dar gelirli kadınların girişimcilik kapasitesinin iyileşmesine ve ekonomik katılımlarının artmasına katkıda bulunmak olan projenin faaliyetleri arasında mikro girişimci kadınlara ücretsiz bilgisayar ve internet kullanımı eğitimlerinin verilmesi de var. Bu eğitimlerden faydalanabilecek kadınların 18 yaşından büyük, okuma ve yazma bilen, kendi işini yapan veya yapma düşüncesinde olmaları gerekmekte. Projeden yararlanan girişimci kadınlara, en az 20 ilde sürekli eğitim alabilecekleri internet erişim birimleri kurulmuş olacak.
Girişimci kadınlar bu mekânlarda bir araya gelecek, yerel kaynak ve pazar imkânları hakkında yeni bilgiler edinecekler. Web-portalı kullanarak yeni iş alanları, pazarlama imkânları, hibe/finans kaynakları, ilgili mevzuat ve meslek odaları hakkında sürekli bilgi edinebilecekler; doğrudan mentorluk (koçluk) hizmetlerinden yararlanabilecekler; birbirleri ile doğrudan iletişim kuracak, sorun çözme pratikleri konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar. Böylece mikro ölçekli işlerini tanıtma, iyileştirme ve sürdürülebilirliğini artırma olanağına kavuşacaklar. Projede verilecek olan ücretsiz bilgisayar ve internet kullanımı eğitiminden faydalanmak isteyen kadınların Kayseri ABİGEM başvurmaları yeterli. Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek olan bütün faaliyetler kadınların özgüvenini pekiştirip aile ve toplum içindeki saygınlıklarını artırırken Türkiye'de kadın girişimciliği alanında atılacak adımlara katkıda bulunacak.
Bunun yanı sıra, İzmir'de yapılan Uluslararası Girişimcilik Kongresi'ne Kayseri ABİGEM, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte yaptığı çalışma ile katıldı. "Girişimcilerin Sosyal İletişim Ağlarında Sosyal Kapital: Kriz Dönemlerindeki Etkiler-Kayseri Örneği" adlı çalışma çerçevesinde Kayseri'den 20 girişimci ile görüştük. Birbirinden ayrı, iletişim ağları üzerine yoğunlaşarak bu ağların etkilerini inceledik. Yapılan çalışma sonucunda simsar (broker) bağlar içerisinde yer alan girişimcilerin ekonomik krize karşı daha çeşitli tepki verdikleri varsayımının başarılı olduğunu gördük. Fakat bu varsayımın beklendiği kadar belirgin olmadığı da hissettik. Yapılan bu çalışma, girişimcilerin çevrelerinin iş hayatında ne derece önemli olduğunu bir kere daha gösterdi.