Kayseri'ye basketbol bereketi!..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'den / Mahmut SABAH

kayseri@dunya.com

Kadim ticaret şehri Kayseri şu sıralar kıpır kıpır… 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası "A Grubu" maçları Kayseri'de oynanıyor. Kent, tarihinde ilk kez dünyanın en renkli en hareketli sportif etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak. Kayserili sporseverler, basketbolun kendine özgü o ritmik heyecanını, dünyanın dört bir yanından şehre gelmesi beklenen sporseverlerle iç içe ve de bir arada yaşayacak.

Dahası; Kayseri, hem aralarında Arjantin, Almanya ve Sırbistan gibi dünya devlerinin bulunduğu 6 büyük takımı hem de bu takımların maçlarını izlemek için şehre gelecek yabancı konukları ağırlamanın onurunu yaşayacak, onlara ev sahipliği görevini üstlenmiş olmanın keyfini çıkaracak. Evet; şampiyonanın açılışını hafta sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapıyor. Ardından, Kayseri'nin "prestij" yapılarından 7 bin 200 seyirci kapasiteli Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi, 28 Ağustos'tan itibaren dünya basketbol şöleninin en heyecanlı maçlarına sahne olacak. Angola, Arjantin, Avustralya, Almanya, Sırbistan ve Ürdün basketbol milli takımları Kayseri'de tepeye tırmanma mücadelesi verecek.

Salona iki dev ekran yerleştirildi. Soyunma odalarına LCD televizyonları, salonun çevresine telefon kulübeleri konuldu. Kulübelerin üzerine Sırbistan'ın Millet Meclisi Binası, Arjantin Ulusal Kongre Salonu, Avustralya'nın Sidney Olimpiyat Binası, Ürdün Petra Antik Kent, Almanya Berlin Katedrali ve Angola Merkez Binası'nın maketleri yerleştirildi.

Başta Kayseri Hilton olmak üzere şehirdeki çok yıldızlı oteller şimdiden doldu. Şampiyonanın sadece Kayseri'ye değil, komşu kentlere de hareketlilik getirdiği bir gerçek. Nitekim; turizm cenneti Kapadokya'da boş yatak kalmadı. Şampiyonanın turizme sağladığı katkı sadece konaklama, ağırlama ve ulaşım gelirleriyle de sınırlı kalmıyor, başta halı ve kilim gibi el emeği ürünler olmak üzere öteki yöresel ürünlerin satışlarından da il ekonomisine "şampiyona katkısı" bekleniyor.

Şampiyonanın bir ayağının Kayseri'de yapılmasını fırsata dönüştürenler de var. Örneğin, bazı mobilya firmaları "basketbol" imajlı takımlar üretmiş, kimileri konuklara sunulmak üzere "Made in Kayseri" damgalı pastırma, sucuk, şekerleme ve lokum paketleri hazırlamış.

Düzenleme, 24 ülke basketbol takımının katılmasıyla 28 Ağustos 12 Eylül tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri'de gerçekleşecek. Şampiyonanın konaklama, ulaşım, bilet satışı, turist harcamaları, tesis yatırımları, aktiviteler, sponsorluklar, reklamlar ve operasyonlar gibi kalemlerinde yapılacak harcamaların yaratacağı ekonomik katkı 300 milyon lira olarak hesaplanmış. Bakalım Kayseri, varsayılan bu getiriden payına düşeni gereği gibi alabilecek mi?

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, "2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası eleme maçlarının Kayseri'de yapılması şehre sadece sportif ve sosyal alanda değil, kültürel ve ticari alanda da büyük katkılar sağlayacak. Hem kente gelen turist sayısı artacak, hem de onların ziyaretine bağlı olarak başta hizmet sektörü olmak üzere öteki sektörler gelişecek" demiş.

Umarım öyle olur.

Bu konularda ilginizi çekebilir