Kazan'da sof kumaşı üretimine başlandı

Kazan'da Ankara Keçisi tiftiğinin tezgahlarda dokunmasıyla elde edilen ve Osmanlı Saraylarında padişahların ve seçkin insanların kullandığı Sof Kumaşı’nın üretimine başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneğinin hazırladığı “Ankara’nın tarihi sof kumaşının şehrin kültürel ve ekonomik hayatına yeniden kazandırılması projesi” Ankara Kalkınma Ajansı, Kazan Kaymakamlığı ve belediyenin desteğiyle hayata geçirildi.

Türkiye’de ilk defa Kazan’da üretimi yapılmaya başlanan ve Ankara’nın tarihi değerlerinden olan sof kumaşının üretimi için Kazan’da bir dokuma atölyesi kuruldu. Kazan’daki bayanlar arasından seçilen 16 kursiyer üretim öncesi aldıkları teorik ve pratik eğitimin ardından uzman öğreticilerin gözetiminde sof kumaşının üretimine başladı. Kursiyerler haftanın 3 günü dokuma yaparken 2 gün de kumaşlardan yapılacak giyisi, hediyelik eşya ve aksesuar tasarımı yapıyor.

Sof üretimine başlanması nedeniyle dokuma atölyesinde düzenlenen törene Kaymakam Veysel Beyru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu katıldı.

Kurs öğreticilerinden Yrd. Doç. Dr. Cavidan Başer konuklara sof kumaşı dokuma atölyede yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler vererek amaçlarının Osmanlı Döneminde özellikle de saraylarda ve seçkin insanlar tarafından yoğun olarak kullanılan ve bugün artık yok olmuş Ankara’nın tarihi ve kültürel bir değeri olan sof kumaşını yeniden gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk Kazan’ın alt ve üstyapısıyla, sosyal donatı alanlarıyla herkesin gıpta ile baktığı önemli bir yere geldiğini ancak bununla birlikte tarihi ve kültürel değerleri yaşama va gelecek kuşaklara aktarma konusundaki duyarlılığını da koruduğunu belirtti.

Ertürk  "Vaktiyle Ankaramızın tarihi ve ekonomik bir değeri olan ve saray halkının tercih ettiği Ankara sof kumaşının bugün Kazan’da yeniden üretiliyor olması bizim için ayrı bir anlam ifade ediyor” dedi.

Ankara ekonomisi 'sof' üzerine dayanıyordu

Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu ise tiftik keçisini Anadolu’ya Türklerin getirdiğini ve 13. Yüzyıldan itibaren de Ankara’da sof kumaşının üretilmeye başlandığını kaydederek, “Ankara sof kumaşıyla meşhurdu ve Ankara ekonomisi sof üzerine dayanıyordu. Öyleki 18. Yüzyılda Ankara vergi gelirlerinin %90’ını sof kumaşından elde edilen gelirlerden oluşturuyordu. Sof öyle bir kumaştıki özellikleri itibariyle çok pahalı olduğu için bunu İstanbul’daki seçkin kişiler, padişah ve etrafı ile yabancı ülkelerde yine saraylılar kullanıyorlardı. Sof Kumaşı Kazan’da yıllar sonra ilk kez üretilmeye başlanıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir