Kazanın nedeni pilotaj hatası

Yazıcıoğlu'nun kazasında pilotun, meteorolojik bilgileri incelemeden kalkış yapması neden gösterildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin hazırlanan raporda, kazanın muhtemel nedeninin, "Helikopter pilotunun, meteorolojik bilgileri incelemeden kalkış yapması ve görüş mesafesi 300-500 metre olan yoğun kar yağışlı kontrolsüz sahada VFR uçuşa ısrarla devam ederek, oryantasyon kaybına uğraması nedeniyle, hava aracının dağlık alanda araziyle temas etmesini engelleyemediği" olduğunun düşünüldüğü kaydedildi. 
Ulaştırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'taki dağlık alanda meydana gelen ve dönemin BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'nun çalışmalarını tamamladığı ve raporun Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği ifade edildi.
Kazanın meydana geldiği gün, Ulaştırma Bakanlığı tarafından "Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu"nun oluşturularak incelemelere başladığı anımsatılan açıklamada, Kurul'un enkaz bölgesinde, enkaz ve diğer bulgular üzerinde bütün ayrıntıları gözeterek yaptığı çalışmayı tamamladığı kaydedildi. 
Hazırlanan "Hava Aracı Kazası Nihai Raporu"nda, helikopter kazasına ait yardımcı faktörler, "Hava aracına Çağlayancerit kalkışında uçuş planı dışında son anda binen yolcunun hava aracı kalkış ağırlığını etkilemesi ve uçuş dokümanına göre limit dışı olmasına sebep olması. Hava aracının karlı ve buzlu hava şartlarına sertifikasyonunun olmaması. Hava aracının tek pilotla uçuş yapmasına rağmen pilotun cep telefonuyla konuşarak ağır meteorolojik koşullarda dikkatini dağıtması" şeklinde değerlendirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TC-HEK tescil işaretli BELL 206L-4 tipindeki hava aracının 25 Mart 2009 tarihinde Çağlayancerit-Kayseri Erkilet Meydanı VFR uçuşu sırasında, Kahramanmaraş merkez dağlık alana çarparak düşmesine ait muhtemel kaza nedenini, helikopter pilotunun Çağlayancerit-Kayseri Erkilet istikametindeki meteorolojik bilgilerini incelemeden Çağlayancerit'ten kalkış yapması, Türkiye AIP ENR1.2 VFR Uçuş Kuralları Madde 1.2 Not 1'de yer alan 'Helikopterler için yer görüş değeri kontrollü sahalar dışında 2 kilometreden az olmayacaktır' hususuna riayet etmeyerek görüş mesafesi '300-500 metre' olan yoğun kar yağışlı kontrolsüz sahada VFR (görerek) uçuşa ısrarla devam ederek oryantasyon (vertigo/his yanılması) kaybına uğraması nedeniyle, bulunduğu coğrafya ve arazi yapısını doğru değerlendiremeyerek hava aracının dağlık alanda araziyle temas etmesini engelleyemediği düşünülmektedir."
"Kazada yanlı tutum var"
Büyük Birlik Partisi (BBP) MKYK üyesi ve partinin avukatı Kemal Yavuz, 25 Martta Kahramanmaraş'ta meydana gelen helikopter kazası ile ilgili Ulaştırma Bakanlığınca yapılan ve kazayı "pilotaj hatasına" bağlayan raporu içlerine sindirmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin, bakanlıkça oluşturulan Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'nun raporunu değerlendirdi. Raporda, kazanın muhtemel nedeninin "Helikopter pilotunun meteorolojik bilgileri incelemeden kalkış yapması ve görüş mesafesi 300-500 metre olan yoğun kar yağışlı kontrolsüz sahada VFR uçuşa ısrarla devam ederek, oryantasyon kaybına uğraması nedeniyle, hava aracının dağlık alanda araziyle temas etmesini engelleyemediği" olduğunun düşünüldüğü kaydedildiğini belirten Yavuz, kaza kırım ekibince hazırlanan raporu tatmin edici bulmadıklarını belirtti.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün oluşturduğu kaza kırım ekibine karşı itirazlarının başından beri devam ettiğini hatırlatan Yavuz, "Kaza kırım ekibinin yanlı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ilgili firmanın çok eksikliklerinin bulunmasına rağmen uçuş izni verilmiştir. Kaldı ki radar kayıtları ile ilgili de bir bilgi eksikliği var, delil karartma ihtimali oluştuğunu düşünüyoruz. Dolasıyla elde edilen sonuçların uluslararası bağımsız denetim firmaları aracılığıyla yapılması gerekir" diye konuştu.
BBP'nin kaza kırım ekibi raporu inceleyecek
Kazayla ilgili hukuki süreci Kahramanmaraş'ta takip ettiklerini anlatan Kemal Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca parti olarak kaza kırım ekibi oluşturduk. Burada da hazırlanan raporu değerlendirmeye alacağız. Birkaç gün içinde detaylı açıklamayı yapacağız. Şu aşamada böyle bir raporu içimize sindirmemiz, maşeri vicdanın böyle bir raporla tatmin olması da kabil değildir. Dolayısıyla bu konuda vereceğimiz mücadelenin yeni başladığı düşüncesindeyiz. İşin sonuna kadar gideceğiz ve tarafsızlığı ile ilgili kuşku duyduğumuz için şikayet ettiğimiz bir heyet tarafından hazırlanan raporun, mahkemede savcılık aşamasında delil olarak kabul edilmesini asla düşünemiyoruz. Buna göre de itirazlarımız devam edecektir."