KCK davası cumaya ertelendi

Avukatların, sanıklar ile aralarındaki güvenlik koridorunun kaldırılması talebi reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)" yapılanmasıyla ilgili davanın üçüncü celsesi sona erdi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumuna 104'ü tutuklu 111 sanık katıldı.

Duruşmada müvekkillerine hukuki yardımda bulunamadıklarını, sanık ve avukatları arasındaki güvenlik koridorunun usule aykırı olduğunu belirten sanık avukatları, bunun kaldırılmasını talep etti.

Avukatların, "Müvekkillerimizle görüşme hakkımız kısıtlanıyor" sözü üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Duruşma salonunda tutuklu sanıklarla teması kabul etmiyoruz. Çünkü güvenlik açısından sıkıntıya neden olur. Biz bunu böyle uygun gördük. Eğer siz kısıtlama var diyorsanız öyledir" dedi.

Başkan Yılmaz, daha sonra iddianamenin özetinin kaldığı yerden itibaren okunması için Cumhuriyet Savcısına söz verdi.

Cumhuriyet Savcısı, yaklaşık 900 sayfalık iddianamenin bugün 225 sayfasını okudu.

Duruşmanın sonunda tahliyeye ilişkin söz alan sanık avukatlarından Metin İriz, müvekkillerinin soruşturma aşamasında bir dizi hukuka aykırı işlemlere maruz kaldığını ileri sürerek, "Tutukluluk ağır bir tedbirdir. Bizce tutukluluğun koşulları mevcut değildir. Sanıkların kimlikleri ve meslekleri belli. En azından onlara adli kontrol uygulanabilir. Yurt dışına çıkma yasağı veya nakdi kefalet ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabilirler. Biz bunları talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı Cuma gününe erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma", "terör örgütüne yardım ve yataklık etme" suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir