KDV indirimi leasingde işlem hacmini yüzde 20 artıracak

Leasing sektöründe KDV bazı mallarda yüzde 1'e düştü. Bu düşüşün sektörde işlem hacmini yüzde 15-20 oranında artırması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Fider Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Taşar, KDV oranı yüzde 1'e indirilen  makinaların mevcut portföylerdeki payının yüzde 40'lar civarında olduğunu belirterek, KDV indirimi nedeniyle bu malların portföydeki payının artmasını beklediklerini ifade etti.

Taşar, "KDV indiriminin işlem hacmimizi yaklaşık yüzde 15-20 oranında artıracağını tahmin ediyoruz" dedi. Geçtiğimiz günlerde iş ve inşaat makineleri, zirai makine ve ekipmanlar (traktörler hariç), vinçler, kaldırma ve elleçleme makineleri (forklifler hariç), tekstil boya, apre ve terbiye makineleri (dokuma, örme, nakış ve dikiş makineleri hariç) ve metal hadde ekipmanlarının finansal kiralama işlemlerinde KDV oranı yüzde 1'e indirildi. Bu mallarda KDV yüzde 1'e inerken traktörler, örme makineleri, tıbbi cihazlar, CNC torna tezgahları gibi metal işleme makinelerinin KDV oranı yüzde 8'de, forkliftler, dikiş makineleri, dokuma makineleri, plastik enjeksiyon ve matbaa makineleri, klimalar, bilgisayar ve ofis makinelerinin KDV oranı ise yüzde 18'de bırakıldı.

Taşar, KDV oranı yüzde 1'e inen makinelerin portföydeki payının artmasını beklediklerini anlattı.

Finansal Kiralama Tasarısı'nın kanunlaşmasını bekliyoruz

FİDER Başkanı Taşar, sektörün taleplerini de aktardı. Taşar, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı'nın kanunlaşmasını beklediklerini belirterek, şunları söyledi: "Seçimler sonucunda Meclis'in yenilenmesi nedeniyle, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda beklemekte olan kanun tasarısı hükümsüz hale geldi ve arşive kaldırıldı. Tasarının hükümet tarafından yenilenerek komisyona gönderilmesi ve 2012 yılında kanunlaşması beklentisi içindeyiz. Kanun Tasarısı pek çok teknik iyileştirmeyi içeriyor.

Ancak asıl önemli yanı sektöre ve yatırımcılara yeni ürünler kazandıracak olması.

Tasarı kanunlaştığında leasing şirketleri şu anda yapamadıkları, operasyonel leasing, satış-geri kiralama işlemlerinin yapılabilmesi, bilgisayar programlarının leasinge konu edilebilmesi, bütünleyici parça (mütemmim cüz) ve ayrıntı (teferruat) niteliğindeki malların leasinge konu olması gibi ürünleri de sunabilecek."

Penetrasyon oranında hedef yüzde 15

Sektörün performansını ve potansiyelini bir dönem içinde leasing ile finanse ettikleri taşıt, makine ve ekipmanı (taşınmazlar hariç) o dönem özel kesimin yapmış olduğu taşıt, makine ekipman yatırımları toplamı ile oranlayarak penetrasyon oranı ile ölçtüklerini de kaydeden Taşar, "Bu oran 2007 yılında yüzde 9.8 ile en yüksek seviyesine ulaştı. 2011'in 9 aylık kısmında yüzde 4.47 olarak gerçekleşti.

2011 sonunda yüzde 5'e yaklaşmayı hedefledik. 2016 hedefimiz ise yüzde 15. Bu oran ABD'de yüzde 17.1, Almanya'da yüzde 13.9, İngiltere'de yüzde 17.6, İtalya'da yüzde 13.1. Bu ülkelerin oranları ile bizim oranlarımız arasındaki fark sektörümüzün büyüme potansiyelini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin büyüklükleri ile sektörün büyüklükleri karşılaştırıldığında gelinen mevcut seviyenin potansiyelini yansıtmadığını kaydeden Taşar, bu saptamayı yapan sektör yöneticilerinin bir stratejik planlama sürecinin başlatılmasına karar verdiklerini ifade etti. Taşar, konuya yönelik şunları söyledi: "Mayıs 2011'de üç gün süreli bir arama konferansı için bir araya gelindi. Arama konferansına sektörümüzün yöneticilerinin yanı sıra kiracıları, satıcıları temsilen davetliler, sektörümüz ile çalışan mali danışmanlar ve bir hukuk  danışmanı akademisyen katıldı.

Arama konferansı sonucunda 2016 yılına kadar ulaşılması gereken hedefler katılımcıların tamamının mutabakatı ile belirlendi. Penetrasyon oranının yüzde 15'e çıkartılması, başka bir ifade yıllık işlem hacminin 20 milyar dolar olması, büyüme hedefini, sürdürülebilir karlılıktan taviz vermeden sağlayacak etkin ve verimli çalışma koşullarınınoluşturulması yönünde sistemli faaliyet gösterilmesi hedef olarak kabul edilmiştir. Çalışma grupları oluşturmuş ve faaliyete geçilmiştir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir