Kendi uçağımızı yapacağız

Zafer Çağlayan, Portekiz'de 15 milyar euroluk yatırım fırsatı bulunduğuna dikkat çekerken, ilk kez 12 yıllık planın açıklanacağını da duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Portekiz'de hızlı tren, havaalanı, baraj, üçüncü köprü gibi projelerden oluşan yaklaşık 15 milyar euroluk yatırım fırsatı bulunduğunu bildirdi. Ayrıca Çağlayan, "2013'de kendi helikopterimizi, 2020'de kendi uçağımızı yapacağız" dedi.

Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Lizbon'da dün Portekiz Başbakanı Jose Socrates ve Portekiz Bayındırlık, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Antonio Mendonça ile görüştü.

Gazetecilere görüşmeleri hakkında bilgi veren Çağlayan, Portekiz Başbakanı ile Kuzey Afrika'daki gelişmelerden, Türkiye'nin ekonomik performansına, AB sürecinde Portekiz'in Türkiye'ye verdiği destekten, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine kadar bir çok konuyu görüştüklerini söyledi.

Portekiz Başbakanının iki ülke arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini vurguladığını  anlatan Çağlayan, kendisinin de Başbakana AB'nin Türkiye'ye vize konusu, Gümrük Birliği taahhütlerinin yerine getirilmemesi, Serbest Ticaret Anlaşmalarına ilişkin konulardaki sıkıntıları dile getirdiğini söyledi.

Çağlayan, Portekizli Başbakanının, Türkiye'nin ihracat rakamlarından, müteahhitlik sektörünün çalışmalarından çok etkilendiğini de ifade etti.

Türkiye köprü olacak

Başbakana, Portekizli işadamlarının Türkiye'yi bir merkez, üs olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, "Afrika'ya Ortadoğu'ya, Kafkas coğrafyasına hatta Çin'e açılan bir coğrafya olarak görmeleri gerektiğini, Portekiz'i de bazı Afrika ülkelerine, Latin Amerikada birlikte iş yapmak anlamında bir merkez olarak gördüğümüzü ifade ettim" dedi.

15 milyar euroluk yatırım fırsatı

Portekiz'in ulaştırmada yeniden yapılanmaya gittiğini ve bu kapsamda yaklaşık 15 milyar euroluk  yatırım fırsatı olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Portekiz'de 2017 yılına kadar da 5 milyar euroluk havaalanının tamamlanması bekleniyor. Lizbon'da Tejo nehri üzerinde 13 km. uzunluğunda, üçüncü köprü yapma projesi bulunuyor. Buna da Lizbon-Madrid hızlı treni bağlanacak. 600 milyon euroluk proje 2012 programına girecek. Aynı şekilde 2018'e kadar 8 yeni baraj ve 2 baraj yenilenecek."

Hızlı tren projeleri hakkında da bilgi veren Çağlayan, 4,5 milyar euroluk Madrid-Lizbon tren hattının 203 km.lik kısmının, 2,4 milyar euroluk ve 292 km'lik  Lisbon-Porto tren hattının yapılacağını ifade etti. Çağlayan, Porto-Vigo arasında 55 km'lik tren hattının da  yapılacağını, bunun da 845 milyon euroya mal olacağını kaydetti

Bu ihaleler 2009-2010 yıllarında ekonomik zorluklardan dolayı gerçekleştirilemediğine dikkati çeken Çağlayan, Portekiz'in 15 milyar euroluk bu projeleri, 2011'den 2018'e kadar bitirmeyi planladığını bildirdi.

2013'te kendi helikopterimizi yapacağız

Bir soru üzerine ilk defa Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak 12 yıllık bir program açıklayacaklarını, seçim bildirgesine 2023 hedeflerini koyacaklarını bildiren, Çağlayan şöyle devam etti:

"500 milyar dolar ihracat, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek... 1 trilyon dolardan fazla ihracatı olan, dünyanın en büyük 10 limanından biri olan, kişi başına 25 bin dolar bir milli geliri olan Türkiye... 2013'de kendi helikopterimizi yapacağız. 2020'de kendi uçağımızı yapacağız, 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 limanından birini yapacağız, nükleer santral sayısını 3'e çıkaracağız. Bunların herbirini 4 yıllık periyotlarla açıklanacak, neler yapacağımızı Başbakanımız günü geldiğinde açıklayacak."

Kimse Libya'daki işini bırakmıyor

Kimsenin Libya'daki işlerini bırakıp çıkmadığını, Libya'daki okul, hastane, iş merkezi, üst yapı gibi bir çok önemli hizmetlerin üstlenildiğini belirten Çağlayan, herkesin olaylar bitince tekrar işinin başına döneceğini söyledi.

Kimsenin bireysel kriz masasının dışında bir tutum ya da davranış içine girmemesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, Libya'daki olayları fırsatçılığa dönüştürmek isteyenlerin olduğunun hatırlatılması  üzerine, böyle bir şeyi kimsenin yapacağını düşünmediğini söyledi.

Karsan taksi Rio'ya girecek

Karsan firmasının New York için hazırladığı taksi projesine de değinen Çağlayan, ihalede en güçlü adayın Karsan olduğunu ve ister New York alsın, ister almasın Karsan'ın bu aracının Amerika'ya ve dünyaya girdiğini ifade etti. Çağlayan, şöyle devam etti:

"Rio de Janeiro'da  2014'de olimpiyatlar var. Karsan bu aracın dış kaportası değiştirilerek, Rio'ya has model yapacak. Olimpiyatlar esnasında sporcuların, heyetlerin taşınmasında kullanılacak bir araç olması konusunda girişimler var. Bununla ilgili Brezilya'da temaslara başladık. 2014'te Rio'daki  olimpiyatlarda bu araçların tercih edilmesi söz konusu olabilecek.  Araç özelliklerinden dolayı birkaç kurum tarafından ilgi görüyor. Amerikadaki, Japonyadaki bazı finans kuruluşları tarafından aday gösteriliyor. New York'tan sonra bakarsınız bu oto artık Rio yollarında."

Bu konularda ilginizi çekebilir