Kent Ormanı denetim altına alınmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Ortadoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (OSGİAD) Başkanı sevgili Hüsnü Pervane'nin daveti ile pazar günümü dostlarımla geçirme imkânım oldu. Siyaset, ticaret, sanayi, tarım, hayvancılık, turizm kısacası bölge ekonomisi üzerine keyifli sohbetlerin yapıldığı bir gün geçirdik. Dönüşümüzde hiç görmediğim Kent Ormanı'nın yanından geçtik; görelim diye başkandan rica ettim. Giriş ücretli. Diyarbakır'da böyle bir mekânın varlığından haberdar olmadığım için kendime özeleştiri yaptım. Çünkü gerçekten çok güzel düşünülmüş ve hayata geçirilmiş bir proje. Ancak mevcut durumda eksiklikler olduğu çok açık.

Kent Ormanı'nın durumunu biraz araştırmak için ilgili kurumun sitesine girip bilgiler aldım. Kent Ormanı Yukarıkılıçtaşı mevkiinde, Diyarbakır il merkezine yaklaşık 4 km mesafede. Genel alanı 89 hektar. Diyarbakır kent ormanı alanına yörenin iklimine uyum sağlayan boylu fidanlarla ağaçlandırma yapılmış, ilk planda 10 bin adet boylu fidan dikilmiş. Diyarbakır Kent Ormanı projesi ile ilde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0.5 metrekareden 1.08 metrekareye çıkmış. Proje alanı içerisinde mevcut bisiklet ve yürüyüş yolları 15 km. Yürüyüş ve bisiklet yollarının kesiştiği göbeklerde dinlenme ve bisiklet park yerleri planlanmış. Alanda mevcut bulunan 3 adet doğal tepecik üzerine burçlar konumlanmış. Her bir burcun bünyesinde 1'er adet kamelya ve 4'er adet kapalı piknik masası tesis edilmiş. Proje alanında toplam 10 adet çeşme mevcut. İki çok amaçlı kule, proje sahasının hakim noktalarına konumlandırılmış. Yangın gözetlemenin yanı sıra dürbünlerle vadi izleme ve kuş gözlemleri de yapılabiliyor. Proje sahasının uygun yerlerine konulmak üzere 86 adet piknik masası kullanılmış. Kent ormanını koruyan ve gözetleyen 3 adet güvenlik kulübesi yapılmış. Kent ormanının hakim noktalarına seyir terasları tesis edilmiş. Yine içinde yapılan Dicle Kır Kahvesi'nin 120 metrekaresi kapalı, 135 metrekaresi açık olmak üzere toplam alanı 255 metrekare alandan oluşuyor. 8 adet oyun grubu ve 30 adet fitness aleti yerleştirilmiş. Spor Kompleksi yılın dört mevsimi hizmet verecek şekilde planlanmış.

Ancak bu kadar güzel düşünülmüş bir proje ile içeride yaşadıklarımız ve gördüklerimiz o güzelliğe gölge düşürür cinstendi. Öncelikli olarak bilinçli kullanıcılar olmadığı için çevre çok kirli ve bakımsızdı. Her yerde çok yükselmiş otlar çevreyi görmeye engeldi. Bunun yanı sıra güvenlik hiç yoktu. Yada biz rastlamadık. Ancak çevrede gördüklerimiz güvenliğin olmayışının bir kanıtı gibiydi. Öncelikli olarak, çok hızlı bir şekilde alınan giriş ücretlerinin karşılığı olarak dahi olsa, temizlikle ilgili geçici olmayan çözüm üretilmeli. Beraberinde güvenlik ile ilgili çok ciddi tedbirler alınıp, çok gecikilmeden Kent Ormanı'nın rahat bir mekân olması sağlanmalı. Böyle güzel projeler, sadece bazı çevrelerin değil, herkesin istifade edebileceği bir hale getirilmeli. Bir dahaki ziyaretimizde umarım içimizin rahat edeceği, daha refah bir kent orman ile karşılaşırız.