Kent sahipsiz olunca OSB de doğalgazsız oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

diyarbakir@dunya.com

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) pek de mantıklı bulamadığı gerekçeler nedeniyle doğalgaz sıkıntısı yaşıyor. Doğalgaz ihalesini alan Diyargaz firması, OSB'nin mücavir alan içerisinde olmadığını söylüyor. Ayrıca Diyarbakır OSB'de karlılık da görmüyormuş. Gerekçeler bunlar...

Sanayicimiz mağdur ediliyor. Özellikle 25 milyon Euro'luk alçı-alçıpan tesisi kuran Karavil Grup, bütün alt yapısını doğalgaza göre hazırlamışken böyle bir sıkıntı ile karşılaştı. Bu kent adına, bölge adına çok üzüntü verici. İstihdam edilecek 300 kişiyi düşünün. Tesis ile birlikte gelişecek yan sanayiyi düşünün. Sadece bu kadar da değil... Mevcut OSB'ye 3 bin 200 dönüm alan daha eklendi. 2. OSB kurulmayacak. Kent sanayisi Elazığ yolu 22. kilometrede geliştirilecek. Gelecek yeni yatırımcılarda avantajı olan bölgelerde yatırım yapmak isteyecekler. Doğalgazın bulunmadığı bir OSB'de, rekabet şansını direk yitirmiş olarak yola çıkmak isteyen bir yatırımcı olabilir mi?

Hal böyle iken siyasetten kafasını kaldıramayan siyasetçilerimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da çok uzağımızdalar. Çevre illere veya gelişmiş illere gıpta ile bakıyorum. O bütünlük, o kaynaşma, o birliktelik ruhu... İmrendiriyor gerçekten. Bizimse durumumuz. İktidar partisinden 6 milletvekilimiz var. Daha doğrusu adları var. Kendileri genelde yok. Feodal ve gerici yapıdan dolayı, yaptığımız her işte iki defa düşünüyoruz. Ama yapacak bir şey yok, cesur olmak gerek. Başbakan Diyarbakır ile ilgili çok azimliydi. Özellikle yerel seçimlerde, Diyarbakır'dan zafer ile çıkmak istiyordu. Olmadı, olmaz da zaten Sayın Başbakan. Halkından, kendinden bu kadar uzak yola çıktığınız insanlarla bu yolu ancak bu kadar gidebilirisiniz. Zaten Diyarbakır ile ilgili atadığınız her kişi bende büyük şaşkınlık yaratmıştı. Gerek parti teşkilatı, gerek milletvekilleriniz ve gerek yerel seçimlerde yola çıktığınız insanlar... Çok fazla konuşmanın içinde yer aldım. Söyleyebilirim ki artık var olanın da çok gerisindesiniz. Ben mevcut vekillerden vazgeçtiğim için, bu kenti ve bu kentin sanayicisini sahipsiz gördüğüm için çağrımı size yapıyorum. Geri dönüşüm istiyorsanız, bizi ileriye taşıyın.

Diyarbakır OSB'de doğalgaz yok. Ortada bu soruna eğilen kurum-kuruluş olarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır İş Adamları Derneği'nden (DİSİAD) başka kimse yok. Bu kadar sorun içinde bu kadar sorumsuzlukla vicdanlar nasıl rahat oluyor, bunu da anlayabilmiş değilim.

Bu konularda ilginizi çekebilir