Kente KOBİ fidanlığını kurmalıyız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri

Trabzon'da da kanayan yara işsizlik.

Şaire, 'Ah gurbet-zalim gurbet' dedirten, holiganizmi körükleyerek, Trabzon'un imajını bozan da işsizliktir. Bütün sorunlarımızın kökeninde olan da budur.

Biliyoruz hem kamuda hem özel sektöre iş başvurularında aranan en önemli özellik mesleki yeterlilik.

Mesleki yeterlilik; kazanmanın pek çok yolu var. Bu özellik bir alanda genel ya da mesleki eğitim görmekle ya da kısa süreli sertifika programları ile kazanılabiliyor.

Sonra çalışan olarak, iş süreçlerine verdiğiniz katkı ile değer yaratır, yarattığınız değerden pay alırsınız.

Riskiniz sıfır olur.

Ya da; girişimci olur, kendi işinizi kurar; bütün riskleri üstlenir, değer yaratır, başkalarına yarattığınız değerden pay verirsiniz...

Girişimci nasıl olunur?

Gelişmiş ülkelerde girişimciler, "İşletme Kuluçkalıkları" veya "KOBİ Fidanlığı" olarak adlandırabileceğimiz İş Geliştirme Merkezlerinde (İŞGEM) yetiştirilmektedir.

Trabzon'da da işsizlikle mücadelenin bir boyutu "girişimci" yetiştirmek için, gelişmiş ülkelerin kullandığı modellerden biri olan Trabzon İş Geliştirme Merkezini "T- İŞGEM"'i kurmaktan geçmektedir.

Trabzon İş Geliştirme Merkezi "T-İŞGEM" küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen ve kolaylaştıran, işletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını arttıran, Türkiye için yeni sayılabilecek bir istihdam yaratma ve girişimci yetiştirme modelidir.

T-İŞGEM kurulduğunda girişimcilere sağlanacak destek ve hizmetler şunlar olacaktır:

Mekân ( belirli süreler için iş yeri imkanı ), ortak kullanıma yönelik ofis ekipmanı, iş kurma ve geliştirme danışmanlığı, finansal destek mekanizmalarına erişim, bilgi temini ve ağ mekanizmaları ile pazarlama desteği ve pazar temini...

Trabzon'da İŞGEM projesinin paydaşları kimler olmalıdır : Trabzon İl Özel İdaresi, Trabzon Kalkınma Ajansı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği (TSİAD)

MÜSİAD Trabzon Şubesi, Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon KOSGEB Bölge Sanayi Geliştirme Merkezi, KOSGEB- KTÜ TEKMER

Trabzon İŞGEM için fiziki mekanı kim sağlanmalıdır?

19. yüzyıldan kalan Osmanlı eseri Alacahan, T-İŞGEM için çok uygun fiziki mekan sağlayabilir.  Trabzon İl Özel İdaresi tarafından satın alınması ve restorasyonunun tamamlanması süreci süratle tamamlanmalıdır.

Bildiğimiz kadarı ile hanın sahipleri ile anlaşma sağlanmış fakat para henüz ödenmemiş. Bu konuda Valimiz Sayın Recep Kızılcık'a ve İl Özel İdaresi Meclis Başkanına ve Meclisine büyük sorumluluk düşmektedir.

Trabzon İŞGEM ile örnek iş ve istihdam yaratma modellerini Trabzon'da oluşturarak bölgeye de örnek olma görevimizi yerine getirmeliyiz.

Kalkınma Ajansının da temel amacı bölgeye yatırımcı çekerek, bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak değil midir?

İşsizlikle mücadelede istihdam sağlayacak girişimcilerin yetiştirilmesi sorumluluğu daha fazla ertelenmemelidir....