Kenya’dan Türk iş dünyasına 8 sektörde işbirliği daveti

Orta ve Doğu Afrika’nın merkez ülkelerinden Kenya’dan Türk iş dünyasına yatırım daveti geldi. ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretinden sonra yoğun bir yabancı yatırım beklentisinde olan ülke, Türk işadamlarının da bu fırsatı değerlendirmesini istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN / İZMİR 

Limanı, gelişmiş finans sektörü ve istikrarı ile Afrika’nın öne çıkan ekonomilerinden biri olan Kenya’dan Türk iş dünyasına 8 sektör için işbirliği daveti geldi. Kenya’nın Türkiye’deki ilk büyükelçisi olarak güven mektubunu geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a veren Kiema Kilonzo, ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkelerine yaptığı ziyaret sonrası ülkesindeki yabancı yatırımların artacağını belirterek, Türk işadamlarından ellerini çabuk tutmalarını istedi. 

İzmir’de DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ve Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı A. Kadir Ferahlı’nın ev sahipliğinde 4 günlük inceleme gezisi gerçekleştiren Kilonzo, Kenya’nın yalnızca Orta ve Doğu Afrika’ya değil, sahip olduğu serbest bölge ile ABD’ye de açılan bir kapı olduğuna dikkat çekerek, “Kenya, ABD Başkanı Obama’nın anavatanı. Babaannesi Sara Obama hala ülkemizde yaşıyor. Uluslararası kamuoyu Obama’nın ziyaretini ABD’nin eski başkanlarından J. F. Kenedy’nin İrlanda’ya yaptığı ziyarete benzetiyor. Bu ziyaretten sonra İrlanda’da yabancı yatırımda patlama olmuştu” dedi. 

Kenya’nın 44 milyonluk genç nüfusu ile hızla gelişen bir ülke olduğunu belirten Kilonzo, özetle şu ifadeleri kullandı: “Kenya, ayrıca 150 milyon nüfuslu Doğu ve Orta Afrika’nın lojistik, finans ve idare merkezi. ABD ile de serbest ticaret anlaşmamız var. Serbest bölgede üreteceğiniz ürünleri ABD’ye kotasız olarak satabilirsiniz. Ayrıca yatırımcılara ucuz elektrik sağlıyoruz, sermaye ve kar transferinde sıkıntı yaşanmıyor. Kenya’da pamuk çok ucuz olduğu için tekstil ve konfeksiyon üreticileri için fırsat olabilir. Kenya, Türkiye için potansiyel bir pazar. İnşaat, mobilya, tekstil, gıda başta olmak üzere her alanda işbirliği yapma imkanı var. 2012 yılında petrol de bulundu. Kenya, Afrika kıtasında en iyi yatırım yapılabilecek 7 ülke arasında yer alıyor. İşadamlarına kapımız sonuna kadar açık. Gelsinler, iş yapsınlar hep birlikte kazanalım.” 

Kenya’ya uçaklar dolu 
DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ise Kenya’da kapıda vize verildiğini ve Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan her gün bu ülkede iki kente uçuş yaptığını söyledi. Taşkın, “Kenya, her alanda işadamlarına fırsatlar sunuyor. Lojistik ve nüfus avantajına sahip. Her yönüyle farklı bir ülke. Her alanda iş yapabilirsiniz. Turizm imkanlarından yararlanabilirsiniz. Resmi dili İngilizce. Siyasette yüzde 40 kadın kotası var. Türk iş dünyası olarak Afrika’yı son 10 yıldır keşfediyoruz. Bu kıta ile 25 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Yaklaşık 10 milyar doları petrol ve doğal gaz ithalatı. Kenya da Afrika’da merkez ülkelerden biri. Ağustos ayında THY’nin uçaklarında yer kalmamış durumda. Afrika’daki potansiyeli değerlendirmek için uzun vadeli bakmak lazım. Bazı devletlerin 300- 500 yıldır yaptıklarını biz 10 yıla sığdırmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 
İstikrarlı bir ülke 

DEİK Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı A. Kadir Ferahlı da Türkiye için ne yazık ki Libya, Irak ve Suriye pazarının kapandığına dikkat çekerek, Kenya’nın yeni bir pazar olarak değerlendirebileceğini kaydetti. Kenya’da uluslararası bankacılık sisteminin çalıştığını, asgari ücretin 100 dolar seviyesinde olduğunu anlatan Ferahlı, istikrarlı bir ülke olan Kenya’da yatırımın da rahatlıkla yapılabileceğini vurguladı.

Hangi alanlarda iş birliği yapılabilir
► Müteahhitlik ve inşaat sektörü
► Yenilenebilir enerji
► Mısır ve ayçiçeği yağı
► Çay ve kahve paketleme tesisi
► Organik tarıma dayalı sanayi
► Tavuk ve yumurta üretim tesisi
► Tıbbi malzeme, ilaç ve
hijyenik ürünler
► Ekmek ve pasta fırını

Bu konularda ilginizi çekebilir