”Kesinlikle dinleme işlemi yapılmadı”

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca telefen dinlemesinin yapılmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca kesinlikle dinleme işlemi yapılmadığını belirterek, "Dolayısıyla usulüne göre verilmiş bir hakim kararı bulunmadıkça, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının resmi kurum ve kişilere ait telefonlarla ilgili dinleme izni vermesi mümkün değildir" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün yazılı soru önergesini yanıtlayan Yıldırım, Anayasa'nın "Haberleşme Hürriyeti" başlıklı 22. maddesi, Ceza Muhakemesi Kanununun 135. ve 137. maddeleri çerçevesinde, telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin hakim kararlarının kimler tarafından alınabileceği ve bu kararların nasıl yerine getirileceğinin ayrıntılı olarak belirlendiğini kaydetti.

Dinleme işlemlerinin kanunun belirlediği kurumlar ve adli mercilerce yerine getirildiğini ifade eden Yıldırım, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kesinlikle dinleme işlemi yapılmamaktadır. Dolayısıyla usulüne göre verilmiş bir hakim kararı bulunmadıkça, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının resmi kurum ve kişilere ait telefonlarla ilgili dinleme izni vermesi mümkün değildir" dedi.

"Yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olabileceği söylenmiş"

Bakan Yıldırım, şunlar kaydetti:

"Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığının talebi doğrultusunda, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi ve beraberindeki keşif heyetince, 5 Kasım 2009 günü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına haber verilerek gelinen ve yapılan keşif işlemleri sırasında, hakim ve bilirkişilere herhangi bir engelleme yapılmamış, yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olabileceği, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri gereğince yasal sorumluluk yaratabileceği söylenmiş, buna rağmen hukuki uyarılar dikkate alınmayarak inceleme yapılmıştır. İnceleme sonucunda söz konusu heyet tarafından hazırlanan 5 Kasım 2009 tarihli keşif zaptında ve bilirkişi kurul raporunda, engelleme yapıldığına dair herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilen hakim, mahkeme veya Cumhuriyet Savcılığı Kararları, Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen hususlar çerçevesinde karar metinleri ve şekil şartları bakımından incelenmekte, kanunda öngörülen şartlar çerçevesinde aykırılıklar değerlendirildiğinde kararı veren mahkemeye veya hakimliğe, Ceza Muhakemesi Kanununun itiraz hükümlerine göre inceleme yapılmak üzere keyfiyet arz edilmektedir. Ceza Muhakemesi Kanununun 135. maddesine göre verilecek kararların gereği, ceza soruşturmalarını yapan Cumhuriyet Savcısı veya görevlendireceği adli kolluk görevlisi tarafından yerine getirilmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir