KESK, görüşmeler öncesinde eylem yaptı

KESK Genel Sekreteri Şimşek, toplu görüşmelerin 6 yıldır gereken ciddiyetle yürütülmediğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toplu görüşmeler öncesi hükümete toplu sözleşme çağrısında bulunan KESK üyeleri, yarın geceyi Kızılay'da geçirecek.

KESK üyeleri, hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasında 15 Ağustos'ta yapılacak toplu görüşmeler öncesi Kızılay'de eylem yaptı. Milli Müdafaa Caddesi'nde toplanan üyeler, "Sadaka değil, toplu sözleşme" şeklinde slogan attılar.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yaptığı basın açıklamasında, toplu görüşmelerin yaklaşık 2 milyon kamu çalışanını ve aileleriyle birlikte 10 milyon kişiyi ilgilendirdiğini söylediler. Hükümetle yürütülen toplu görüşmelerin kapsamının bu kadar büyük olmasına karşın, 6 yıldır toplu görüşmelerin gereken ciddiyetle yürütülmediğini söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunun nedeni, hükümetin kamu emekçilerinin mali, sosyal ve özlük haklarına ilişkin kararları toplu görüşme masasında değil, kapalı kapılar ardında belirlemesidir. Hükümet, toplu görüşme masasına yasak savmak, yasanın gereğini yerine getirmek için oturmaktadır. Masaya oturan yetkililer, bakan da dahil hiçbir konuda bağlayıcı bir yetkiye sahip değildir. Son sözü daima Başbakan söylemektedir. Böylesi ciddiyetsiz ve sonuçsuz bir toplu görüşme sistemi, kamu emekçilerine hiçbir şey kazandırmamaktadır. Hükümet, kamu emekçileriyle gerçek anlamda toplu pazarlık yürütmek istiyorsa, bunun yeri toplu sözleşme masasıdır. KESK, yıllardır hükümeti ve diğer konfederasyonları toplu sözleşme masasına davet etmektedir. Hükümet ve diğer konfederasyonlar toplu sözleşme masasından ısrarla kaçmaktadır. Çünkü toplu sözleşme masasına oturulduğunda herkesin maskesi düşecektir."

"Toplu Sözleşme Hakkımızı Kullanacağız"

Şimşek, Türkiye çapında KESK üyelerinin bugün yakalarında "Toplu Sözleşme Hakkımızı Kullanacağız" yazılı kokartlarla iş yerlerinde hizmet verdiğini, 3 gün boyunca bu kokartlarla hizmet vermeye devam edeceklerini ifade etti. KESK üyelerinin bugün ayrıca sokaklarda kapı kapı dolaşarak, kamu çalışanlarının 2009 yılına dair taleplerinin yer aldığı bildirileri vatandaşlara dağıttıklarını belirten Şimşek, yarın da tüm iş kollarındaki örgütlü sendikalar ile illerden gelen yöneticilerin kendi işverenleri konumunda olan bakanlıklara giderek, toplu iş sözleşmesi taleplerini ileteceklerini kaydetti. KESK üyelerinin, yarın saat 16.00'dan itibaren Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nde bir araya gelerek, geceyi burada geçireceğini bildiren Şimşek, 15 Ağustosta da KESK üyelerinin, toplu sözleşme taleplerini iletmek için Başbakanlık binasına yürüyeceklerini belirtti. Açıklamanın ardından KESK üyeleri, hükümetten 2009 yılı taleplerini içeren bildirileri vatandaşlara dağıttılar.