KESK masaya 'toplu sözleşme' için gidecek

KESK, 15 Ağustosta Toplu Görüşme Masasına giderek hükümete bir kez daha "toplu sözleşme yapalım" diyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK Genel Başkanı Sami Evren, 15 Ağustosta Toplu Görüşme Masasına giderek hükümete bir kez daha "toplu sözleşme yapalım" diyeceklerini bildirdi. Evren, görüşmelerde "en düşük memur maaşının bin 650 TL olmasını" talep edeceklerini kaydetti.

Evren, yaptığı açıklamada, "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun çizdiği çerçeveyle kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarının korunamayacağını", bunu geçen 8 yıllık sürenin gösterdiğini söyledi.

Kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarının, Hükümetle masaya eşit oturulması durumunda korunabileceğini ifade eden Evren, hükümetin bugüne kadar pazarlık yapma noktasında sendikalarla "eşit koşullarda masaya oturmadığını, görüşmeleri tek taraflı yürüttüğünü" savundu.

Türkiye'de sendikaları "figüran, kamuoyunu yanıltma aracı" gibi gören anlayışın yerleştirilmeye çalışıldığını ileri süren Evren, KESK'in buna karşı çıktığını ve Hükümeti "toplu sözleşme masasına çağırdığını"kaydetti.

Toplu görüşmelerde "KESK masadan çekildi" gibi algılamaların olduğunu dile getiren Evren, "Halbuki biz hep masada olduk. Masada bizimle pazarlık etmeyen, pazarlıktan çekilen hep Hükümet olmuştur. Kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumayacak bir masayı asla meşrulaştırmayız" dedi.

Diğer sendikaları, "toplu görüşme masasına dahil olmamaya" çağıran Evren, "Masamızı bu tarafa kuralım toplu sözleşme yapalım. Çekilmiş olmuyoruz, toplu sözleşmeye davet var aslında" diye konuştu.

Diğer talepler

Evren, "net ücret tutarında yılda iki kez ikramiye" de isteyeceklerini belirterek, diğer talepleri şöyle sıraladı:

"-Sağlıkta katkı ve katılım payları iptal edilmeli,

-Ek ödemeler emekli keseneği içine alınarak emekliliğe yansıtılmalı,

-Vergide adalet sağlanmalı, emekçilerin gelir vergisi 10 puan düşürülmeli,

-Açlık sınırı altında yaşayanlara "yurttaşlık ücreti" ödenmeli,

-4-B ve 4-C'liler, 4924 sayılı kanuna ve 657 sayılı kanunun 86'ncı maddesine tabi olarak çalıştırılanlar kadroya alınmalı, sözleşmeli çalıştırmaya son verilmeli,

-Evrensel değerlerle uyumlu, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, toplumsal barışı sağlayacak, özgürlükçü, demokratik bir anayasa hazırlanmalı,

-Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılmalı."

Evren, isteklerinin kabul edilmemesi durumunda mücadelelerini sokaklara taşıyacaklarını, bunun için bir takvim belirlediklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir