KESK'ten Bakan Yazıcı'ya cevap

Sami Evren, Bakan Yazıcı'nın KESK'in taleplerinin "marjinal olduğu" yönündeki görüşüne yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK Genel Başkanı Sami Evren, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, KESK'in taleplerinin yüzde 40 artışa tekabül ettiği ve bunun kaynağını sormasına ilişkin açıklamasıyla ilgili olarak, "Eğer bu ülke gerçekleriyle örtüşmeyen bir talep olsaydı o zaman asgari koşullarda değil insanca bir yaşam için gerekli rakamlar bunun çok ötesinde olurdu" dedi.

Evren, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Yazıcı'nın KESK'in taleplerinin "marjinal olduğu" görüşünü dile getirdiğini belirterek, "Devlet Bakanı Yazıcı'nın, taleplerimizin ülke gerçekleriyle örtüşmediğini dile getirmesi, mevcut toplu görüşmelerde ortaya çıkacak mali tabloyu meşru göstermek amaçlı bir çarpıtmadır" ifadesini kullandı.

KESK olarak mali taleplerini oluştururken enflasyonu değil satın alma gücünü, hayat pahalılığını esas aldıklarını aktaran Evren, şunları kaydetti:

"Buradan talebimizi kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Bir emekçinin yaşaması için en az 1650 TL ücret talep ediyoruz. Bu talebimiz, bir emekçi ailesi için ancak asgari koşullarda bir yaşam sağlayabilir. Eğer bu, ülke gerçekleriyle örtüşmeyen bir talep olsaydı, o zaman asgari koşullarda değil, insanca bir yaşam için gerekli rakamlar bunun çok ötesinde olurdu.

Bakan, talebimizin yüzde 40 ücret artışına tekabül ettiğini ve bunun kaynağını bizim söylememizi istemiş. Buna iki yanıtımız var, biz hiçbir biçimde yüzdelik taleplerine itibar etmiyoruz. Türkiye'nin gerçeklerine dayanıyoruz. Ayrıca, biz KESK olarak nasıl kaynak bulunacağını defalarca söyledik. Sorun değil, bir kez daha söyleyelim, askeri harcamalardan kısacaksınız, sermaye gelirlerini vergilendireceksiniz, bütçe hazırlarken  yüzünü küresel sermayeye değil, halka çevireceksiniz. Kaldı ki, kaynak bulmak, kaynak yaratmak sendikaların değil hükümetin görevidir.

Görüşmelere katılan konfederasyonlara çağrda bulunan Evren, "Taleplerimiz altında bir mutabakata imza atmayın. Gelin taleplerimizi elde etmek için hep birlikte hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanalım, greve gidelim" ifadesine yer verdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir