KESK'ten Erdoğan'a cevap

Konfederasyon, Erdoğan'ın grev hakkını 'kırmak, dökmek' gibi ifadelerle yan yana kullanmasının, iktidarın emek düşmanı politikaların bilinçli yansıması olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK'ten yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grev hakkını "kırmak, dökmek" gibi ifadelerle yan yana kullanmasının, "iktidarın emek düşmanı politikalarının bilinçli bir yansıması" olduğu iddia edildi.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, Memur-Sen'in 4. olağan kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan'ın, "Bugünün dünyasında sendikacılık, geçmişte olduğu gibi, kırmakla, dökmekle, eylemle, grevle özdeşleşen bir yapı asla sergileyemez" dediği hatırlatıldı.

Başbakan Erdoğan'ın kullandığı bu cümlelerin kelimenin tam anlamıyla sendikaları ve sendikal mücadeleyi bilmemek anlamına geldiği savunulan açıklamada, sendika olmanın temel koşulunun, grev ve toplu sözleşme hakkı ve bu hakkın özgürce kullanılması olduğu vurgulandı.

Açıklamada, grev hakkının, işçi sınıfının tarihsel olarak bedel ödeyerek kazandığı, işçi ve emekçilerin hak ve taleplerini korunması ve geliştirilmesi için sahip oldukları bir güvence olduğunun altı çizildi. Memur Sen'in bu yaklaşımı alkışlamasının anlaşılamaz olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:  

"Örgütlenme düzeyinin gerçekte yüzde 5'ler civarına düştüğü, kayıt dışı istihdamın yüzde 43'lerde olduğu bir ülkede, sendika olduğunu iddia edenlerin kürsüsünden, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına saldırmak, ibret verici bir durumdur.

İktidara yakınlığı uluslararası çalışma örgütlerince de tescil edilmiş olan ve Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (ITUC) üyeliği bu yüzden ret edilen Memur Sen'in nasıl bir sendika olduğunun yorumunu kamuoyunun ve Memur Sen üyelerinin takdirine bırakıyoruz. Sarı Sendikaların varlığı ve tarih boyunca işçi ve emekçilerin mücadelesi açısından oynadıkları Truva atı rolü de bilinmez değildir. Başbakanın, başta Türkiye'nin altına imza attığı İLO sözleşmeleri olmak üzere sendikal hak ve özgürlükler konusundaki yasal düzenlemeleri bilmesine rağmen, grev hakkını 'kırmak, dökmek' gibi ifadelerle yan yana kullanması, AKP iktidarının emek düşmanı politikaların bilinçli bir yansımasıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir