”Kıbrıs çözüm sürecinin devamını çok önemsiyoruz”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, "Kıbrıs'taki siyasi çözümsüzlük ekonomik çözümsüzlüğü de birlikte getiriyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Kıbrıs sorununun günümüzün çözülmemiş en eski problemlerinden biri olduğunu ifade ederek, Kıbrıs çözüm sürecinin devam etmesini çok önemsediklerini söyledi.

Ümit Boyner, başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde iş dünyasının desteğini vermek üzere bugün Lefkoşa'ya geldi.

Ümit Boyner başkanlığında, Volkan Vural, Erman Ilıcak, Cem Duna, Mustafa Fethi Gürbüz, Fatih Recep Saraçoğlu, Zafer Ali Yavan, Eray Akdağ, ve Zafer Gazi'den oluşan TÜSİAD heyeti, ilk olarak, Kıbrıs Türk İş Adamları Derneği (İŞAD) üyeleri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Lefkoşa Merit Hotel'deki kahvaltıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Kıbrıs sorununun günümüzde çözülmemiş en eski problemlerinden biri olduğunu belirterek, bunun, Türkiye ve Kıbrıs halkının çözüm bir parçası olma konusunda önemli noktalara getirdiğini ve bu konuya çok kafa yorduklarını söyledi.

TÜSİAD olarak 15 yıldır Avrupa Birliği (AB) için çalıştıklarını anlatan Ümit Boyner, ''Kıbrıs konusu da bizim için göz ardı edilebilecek bir mesele olmadı, hiç bir zaman. Yaptığımız bir çok çalışmada, Kıbrıs'taki siyasi çözümsüzlüğün ekonomik çözümsüzlüğü de birlikte getirdiğini görüyoruz, yaptığımız raporlar bunu çok net ortaya koyuyor'' dedi.

Ümit Boyner, ''dünyanın içinden geçtiği dönemde ekonomik konjonktür değişirken, Kıbrıs'ın, Kuzey Kıbrıs'ın da bir parçası olduğu yeni bir ekonomik modelde, bu bölgede bir güç olabilme fırsatı varken, çözüm sürecinin devam etmesini çok önemsediklerini'' kaydetti.

Kuzey Kıbrıs'ın 2004'de gösterdiği kararı ve öz güveniyle ciddi bir moral üstünlüğü sağladığını, bunun devam ettiğini düşündüklerini ifade eden Boyner, bugünkü temaslarında, hem siyasi anlamda ne yapabileceklerini, hem de Kıbrıs'ın ekonomik modeli için birlikte nasıl çalışacaklarını değerlendireceklerini söyledi.

İŞAD Başkanı Yalçın: Çözüme her zaman destek verdi

İŞAD Başkanı Metin Yalçın da, ziyareti için teşekkür ederek, bundan mutlu olduklarını kaydetti.

İŞAD ile TÜSİAD'ın daha önce de bu tür etkinlikler gerçekleştirdiğini, Türkiye ve KKTC'yi ilgilendiren hem siyasi hem ekonomik problemlere birlikte çareler arayan ve ortak projeler üreten iki kardeş kuruluş olduklarını anlatan Metin Yalçın, 2002-2004 döneminde Kıbrıs sorunun çözümü konusunda ortak etkinlikleri olduğunu ve çözüme her zaman destek verdiklerini söyledi.

Yeni bir süreç yaşandığını ve hiç bir şeyin 2004'te bırakılan noktada olmadığını ifade eden İŞAD Başkanı Yalçın, Kıbrıs'ta her ne şekilde olursa olsun kurulacak olan bir yeni devlet veya siyasi çatının, mutlaka üzerinde yükseleceği sağlam ekonomik temellere ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yalçın, bugün TÜSİAD heyeti ile bunu konuşacaklarını belirtti.  

TÜSİAD heyeti, bugün, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edilecek. Talat, ayrıca konuk heyet onuruna öğle yemeği verecek. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile de görüşecek olan TÜSİAD heyeti, Ercan Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledikten sonra KKTC'den ayrılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir