Kıbrıs'ta 9. randevu başladı

Bugünkü görüşmede, "anlaşmazlıkların çözümü mekanizması" konusu ele alınmaya başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA  - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün 9. kez bir araya geldi.

Liderler, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katıldığı bugünkü görüşmede, "anlaşmazlıkların çözümü mekanizması" konusunu ele almaya başlıyor. Görüşmeye liderlerin heyetleri de katılıyor.

Downer, 13 Kasımdaki 8. görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "müzakerelerde iyi bir ivme yakalandığını, bunu sürdürmek gerektiğini" söylemişti.

Müzakerelerde "üç sepet modelinin" uygulanmaya başladığını belirten BM yetkilisi, birinci sepete anlaşmazlıkları, ikinci sepete anlaşılan konuları, üçüncü sepete de anlaşma sağlanması güç olan konuları koyduklarını belirtmişti.

Liderler, 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakerelerde, "yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığı altında "federal yönetim", "federal yönetimin yetki ve yapısı", "başkan ve başkan yardımcılığı", "yasama", "yargı" konularını müzakere etti.

Liderlerden ayrı olarak temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu da, federal hükümetin yetkileri konusunda görüşmelerini sürdürüyor.

Nami ile Yakovu arasında merkezi hükümetin yetkileri konusunda yapılan görüşmelerde üzerinde anlaşmaya varılamayan konular olduğu; bugüne kadar meteoroloji, işçi hakları, telif hakları, federal memurların atanması konularında anlaşma kaydedildiği, ancak hava limanları ile limanların hak sahipliği ve FIR hattı konusunda anlaşmazlıklar bulunduğu belirtildi.

"Yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığının görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, "mülkiyet" konusuna geçilecek.

Bu arada Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Moskova'ya gidecek. Hristofyas'ın, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile çarşamba günü "Siyasi Bildirge" imzalaması bekleniyor.