Kıbrıslılar 'Şafak Nöbeti'ndeydi
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 38. yılında Yavuz Çıkarma Plajı'nda binlerce kişi elinde meşalelerle "Şafak Nöbeti" tuttu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
GİRNE - Kıbrıs Türkleri, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 38. yılına, harekatın başladığı Yavuz Çıkarma Plajı'nda "Şafak Nöbeti" tutarak girdi.
KKTC Dış Basın Birliği'nin öncülük ettiği ve bazı muharip dernek ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Şafak Nöbeti, 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gece tutuldu.
Kıbrıs Türkleri 38 yıl önce Türk askerinin adaya gelmesini beklediği gibi, bu kez elinde meşalelerle, hareketin başladığı Yavuz Çıkarma Plajı'nda gazileri bekledi ve temsili olarak botlarla kıyıya çıkan gazilerle kucaklaştı.
Şafak Nöbeti, etkinlik için özel olarak ABD'den gelen soprano Demet Mustafaoğlu;nun İstiklal Marşı;nı okumasıyla başladı. Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu.
KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş;ın geçen ilk iki Şafak Nöbeti'nde yaptığı konuşmalar ekrana yansıtıldı. Bursa Kafkas Ekibi ve Kılıç Kalkan Ekipleri, Karadeniz Halk Oyunları ekibi gösteri sundu ve geçen yılki etkinlikte sahne alan merhum sanatçı Ayten Alpman'ın verdiği konser ekrandan yansıtıldı.
Oranizasyonda, Grup SOS, İlhan Şeşen, Yeşim Salkım, Ayşen, Kürşat Başar ve Zeynep Talu konser verdi.
Daha sonra, meşale alayı sahile yürüdü. Etkinliğe katılanlar ellerinde meşalelerle gazilerin gelişini beklemeye başladı.
KKTC Din İşleri Dairesi'nde görevli din görevlileri şehitler için dua okudu. Sabah ezanı ile temsili olarak Mehmetçikle Mücahit kucaklaştı. Gaziler botlarla sahile çıktı.
Vatandaşlar gazilere yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Çocuk, yaşlı genç, kadın erkek her yaştan insan gazilerin elini öptü, kucaklaştı.
Duygusal anlar yaşayan bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Bir genç kızın ağladığını gören bir gazi, "Ne mutlu bize" diyerek duygularını belirtti.
Tanpınar: "Kıbrıs Türk'ü için çok önemli bir gece"
Dış Basın Birliği Başkanı ve Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bugün Kıbrıs Türk'ü buraya geliyorsa, binlerce yürek bu kutsal mekanda bu nöbeti tutuyorsa bu aynı zamanda anavatana olan bağlılığının da bir simgesidir. Bugün hem şehitlerimiz için buradayız, hem anavatanla yavruvatan arasındaki o kopmaz bağ için buradayız" diye konuştu.
"Binlerce Kıbrıs Türk'ünün kutsal mekanda, kutsal tarihte yeniden bir araya geldiğini" ifade eden Tanpınar, 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gecenin Kıbrıs Türk'ü için çok önemli bir gece olduğunu söyledi.
Tanpınar, "Kıbrıs Türk'ünün yıllarca şafağı, yani özgürlüğe kavuşmayı beklediği, özgürlüğe kavuştuğu tarih 1974'te 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gecenin şafağıdır. Kıbrıs Türk'ü yılarca yaşam mücadelesi verdi. 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gece bıçağın kemiğe dayandığı geceydi" diye konuştu.
Anne, baba ve dedelerin çocukları ve gelecek için bu şafağı büyük umutla beklediğini, kendi annesinin de şafağı bekleyenlerden olduğunu belirten Tanpınar, iki ay önce kaybettiği annesinin, 1963 ve 1974 arasında evindeki mevizde 13 mücahide yemek pişirdiğini aynı zamanda çalışmaya gittiğini, pek çok anne ve babanın da aynı mücadeleyi verdiğini, bugün varolmalarını bu mücadeleye borçlu olduklarını anlattı.
Tanpınar, "Şafak Nöbeti tutulan mekan anavatanla yavruvatanın etle tırnak ilişkisinin en önemli noktasıdır" diye konuştu.