Kıdemi fona dönüştüren düzenleme OVP’ye girdi

Hükümet kıdem tazminatını fon sistemine dönüştürme ve özel istihdam büroları aracılığıyla işçilikte ısrarlı. Tartışmalı çalışma hayatı düzenlemelerinin tamamı Orta Vadeli Program’a alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Çalışma hayatına yönelik olarak planlanan ancak işçi sendikalarının itiraz ettiği düzenlemelerin tamamı Orta Vadeli Program’a (OVP), yapılacak düzenleme olarak girdi. OVP’de, kıdem tazminatının fon sistemine dönüştürülmesi yanında vetolu bir düzenleme olan özel istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi çalıştırılması uygulamasının yapılacağı OVP’de yazıldı. Diğer yandan, tarımdaki istihdamın 3 yıllık dönem içinde toplam istihdamın yüzde 23,6’dan yüzde 22,1’ye düşürülmesi hedefi benimsendi.

Hükümet tarafından açıklanan 2014-2016 Orta Vadeli Program’da, çalışma hayatında yapılacak düzenlemelerin tamamının son dönemin tartışmalı konularıyla sınırlı olması dikkat çekti. İstihdam Politikaları başlığı altında, kıdem tazminatının fon sistemine dönüştürülmesi, özel istihdam bürolarının işe aracılık yanında, geçici işçi çalıştırma (taşeronluk) yapması, taşeron işçi çalıştırmanın kolaylaştırılması yapılacak düzenlemeler arasında sayıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu üç konunun ağırlıkta olduğu bir taslak hazırlığına başladığını açıklamıştı. Bunun üzerine tutum belirleyen işçi sendikaları da bakanlık ile uzlaşma sağlanamadığını açıkladılar. Hak-İş Konfederasyonu, kıdem tazminatının, tazminat özelliği bozulmadan bir fon düzenlemesini tartışabileceğini açıklarken, DİSK ve Türk-İş mevcut yapının bozulması halinde eylem yapacağını ilan etti.

Gül veto etmişti

Özel istihdam bürolarının geçici olarak, alt işveren sıfatıyla başka yerlerde çalışacak işçileri organize etmesine yönelik düzenlemeye ise işçi sendikalarının tamamı karşı çıkıyor. Daha önce bu yönde yapılan bir düzenleme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından işçi sendikalarının talebiyle veto edilmişti.

OVP’de yer alan bir diğer tartışmalı düzenleme de taşeron işçilik sistemi oldu. İşçi sendikaları, taşeron işçilerden de asıl işverenin sorumlu olması ilkesinin devamını talep ederken, hükümet bu sorumluluğun tamamıyla taşeron işletmede kalması yönünde bir hazırlık yaptığını açıklamıştı.

Esnekleşme vurgusu

OVP’de, bunun dışında, iş piyasasının esnekleştirilmesi eğilimi tekrar edildi. Mesleki eğitimin devam edeceği ve iş-aile yaşamı uyumluluğu gözeten bir yapı uygulanacağı belirtilen programda, kadın, genç ve engellilere yönelik istihdam oranlarının artırılmasına yönelik projelerin sürdürüleceği kaydedildi. Programda, bölgesel olarak işsizliğin azaltılmasına yönelik projeler gerçekleştirileceği, yoksul kesimin istihdam edilebilirliğinin artırılması için de sosyal yardımlarla istihdam politikaları bağlantısının güçlendirilmesine devam edeceği kaydedildi. Programda, kayıtdışı istihdamla mücadelenin de sürdürüleceği vurgulandı.

OVP’nin istihdam hedefleri bölümünde de 3 yıllık dönemdeki toplam yeni istihdam sayısının, 1 milyon 809 bin kişisi tarım dışı olmak üzere 1 milyon 833 bin kişi olduğu belirtildi. İşgücüne katılımda sınırlı artış olacağı, yüzde 51 olan mevcut oranın üç yılın sonunda 51.9’a yükseleceği tahmini yapıldı. Kadınların istihdama katılım oranınında da 1.3 puan artışla yüzde 32.7 olması hedeflendi. Tarımın istihdamdaki ağırlığının mevcut yüzde 23.6’lık orandan, dönem sonunda yüzde 22.1’e gerileyeceği tahmin edildi.

Bu yılın sonunda işsizlik oranının yüzde 9.5’e yükseleceği, dönem sonunda da yüzde 8.9 oranında işsizlik oranına ulaşılacağı hedefi programda yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir