Kılıç, Panama'da balıkçılığa gidiyor, hedefi ABD pazarı
Kılıç Holding'in patronu Orhan Kılıç ve küçük kızı Ersin Kılıç Kızıltan'la, Türkiye'nin en büyükbalıkçılık şirketini konuştuk.
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - Kılıç Balıkçılık, bir dünya markası olmak istiyor. Bunun için dünyaya açılmak, global düzeyde önemli bir pazar payı sahipi olmak gerekiyor. Başka ülkelerde pazarlama şirketleri var ama şimdi bir adım daha atıyor, başka ülkelerde üretim yatırımına gidiyor. Şirketin patronu Orhan Kılıç, "Balıkçılık için dışarıda iki yer düşünüyoruz. Tunus – Fas ve Panama.
Tunus'ta şirket kurduk. Öncelikle Tunus aqua kültürünün hammede ihtiyacını karşılayacağız. Türkiye'den gemilerle götüreceğiz. 60 irili ufaklı gemimiz, deniz aracımız var. Üç tane deyavru balık taşımak için özel donanımlı gemi aldık. Orada yatırım yapacağız. Onlar Afrika'ya satacaklar balıklarını. Fas'ta yatırımın amacı Batı Avrupa'ya daha taze balık verebilmek. Türkiye'den 3 günde gidebiliyor, Fas'tan dört saatte. Fas'ta yetiştiricilik yapacağız. Fas'ta fizibilite hazırlattırıyoruz. Yer seçimi olacak. Deniz suyuna bakıyoruz. Bu projeye karar verdik" dedi.
Kılıç'ın gündeminde bir de Latin Amerika yatırımı var. Bunun için düşünülen ülke Panama... "Panama devleti ile izin aşamasındayız" dedi. Orhan Kılıç, "Ekip gelecek. Yaptığımız işleri gördükten sonra strateji belirleyeceğiz.Bu yatırımlarda yerel ortaklarımız yok. Panama'da teklif var ama bir görüşmemiz yok. İhtiyaç duyarsak olabilir. Benim kafama bir de Rusya var ama o şimdi biraz bekleyecek.
Çok dağılmak istemiyoruz" dedi. Kılıç'ın Panama'ya gitmesinin nedeni, Panama pazarı değil. Kılıç, "Özellikle büyütmek istediğimiz taraf ABD pazarı. Payımızı artırmak isiyoruz. Tüketimi çok fazla. Obezite sorunuda var. O pazarda büyümek istiyoruz. Panama'dan bunu yapabileceğiz" dedi.
Mersin'den vazgeçti
Kılıç Holding, daha önce Mersin'e yatırım niyetini açıklamıştı. Ancak bu işten vazgeçilmiş. Orhan Kılıç, "ÇED rapolaını da almıştık. Ancak bu nükleer santral olayları çıkınca biraz endişelendik. Küçük bir sızıntı bizim ürünümüzü mahvedebilir. Hasar alabiliriz diye vazgeçtik. Japonya'da böyle bir deneyim oldu. Japonlar balıkları Avrupa'ya, buralara kadar satılar" diye konuştu.
Kılıç Balıkçılık, ileri işleme işinde yok. Perakende için bazı planları var ancak çok kritik bir ürün olduğu için biraz ağır gitmeyi tercih ediyor. Balık merketleri açacaktı, 2 tane de açtı. Daha fazlasına karar vermek için açık 2 marketin gidişatına bakacak. Milas ve Bodrum'a iki AVM yapacak Orhan Kılıç, inşaat işinde yeni değil. Şimdiye kadar bine yakın konut üretmiş. Bölgede arsa ve arazileri var. Gayrimenkul projeleri için şöyle dedi: "Gayrimenkul sektörüne girdik. Bodrum'da bahçeli, özel havuzlu, 20 lüks konut yapıyoruz. Bodrum'da bin dönümden fazla arazimiz var. Onlar için de projelergelişterebiliriz. İki tane AVM düşüncemiz var. Milas ve Bodrum'da. Birine eylülde başlayabiliriz. Bodrum'daki çok büyük olacak, 60 bin metrekare alana kurulacak." Orhan Kılıç, enerji sektörü ile de ilgileniyor. Gündeminde bazı görüşmeler var. "Bunlar kesinleşmediği için açıklamam doğru olmaz" dedi. Gündemlerindeki bir başka iş, halka açılma... Orhan Kılıç, "Mayısın son haftası olarak planlamıştık ama piyasalar biraz kötüleşince, erken dedik, durduk. Biraz bekleyeceğiz, belki eylül ayında beklentilerimiz gerçekleşirse... Değerini bulması lazım. Yüzde 39 maksimum açmak istiyoruz" dedi.
Kılıç Holding'in gündeminde hisse satışı veya alışı var mı? "Satış yok" dedi Orhan Kılıç, "Halka açılıyoruz. Ancak satın alma olabilir. Hedeflerimizde yakın izlemede olduğumuz şirketler var. Yurtdışında bakıyoruz. Netleşmeden bir şey söylemek zor."
Orhan Kılıç'ın gündeminde orkinos projesi var. Orkinos, kültür balıkçılığı için uygun değil, denizden toplanıyor. Neslinin korunması için kotalar var. Kılıç, "Dünya yavrusunu pek üretemedi. Bu işe talibiz. Orkinos özel bir teknoloji istiyor. Onun bizde olduğunu düşünüyorum" dedi.