Kılıçdaroğlu: ABD'nin attığı füzeyi ben desteklemiyorum

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Suriye'deki saldırıyı desteklemediğini dile getirerek, "Ölen bir insansa ben destekleyemem. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı savaş meydanlarında geçti. O der ki, 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir'. Savaşa karşıyız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Antakya ilçesi Cumhuriyet Meydanı'ndaki Hatay Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Hatay'da olmaktan onur ve gurur duyduğunu belirtti.

Hatay'da programı çerçevesinde bugün iş dünyasıyla ve kanaat önderleriyle bir araya geldiğini, şehit ailelerini ziyaret ettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ardından Sakız Hudut Karakolu'nu ziyaret ettiğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu, karakol ziyaretinde komutanlar ve askerlerle beraber olduklarını, onlarla sohbet ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Buradan açık ve net ifade edeyim, kahraman ordumuza her zaman, her ortamda güvendik ve güvenmeye devam ediyoruz. Bir zat kalkmış demiş ki 'Ya bu Kılıçdaroğlu'nun Hatay'da ne işi var?' Ben söyleyeyim, burası kimsenin tapulu malı değildir. Hatay, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın göz bebeğidir. Hatay'ın hoşgörüsü, kültürü, tarihi, mutfağı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada bilinir. O nedenle belediye başkanımız söyledi. EXPO'yu Avusturalya'yla Çin'le mücadele ettik ama dünya Hatay'a verdi, Hatay'a boşuna vermedi. O zat diyor ki 'Kılıçdaroğlu Hatay'a niye gitti? Gözlerinden öpüyorum onu Hatay'a bunun için geliyorum ben, Hatay'ı sevdiğim için, inandığım, güvendiğim için geliyorum. Habib-i Neccar var burada, onun için geliyorum, Hızır'ın makamı buradadır onun için geliyorum Hatay'a, Bestami Beyazid'in türbesi var onun için geliyorum Hatay'a. St. Pierre Kilisesi var onun için geliyorum Hatay'a, önemli bir şahsiyet var, Cemil Meriç var onun için geliyorum Hatay'a ve dünyanın ilk aydınlatılan caddesi Hatay'daki bir caddedir. Onun için, aydınlık insanların kentidir, onun için geliyorum Hatay'a. Peki o zat Hatay'ı bilir mi? Geldi Hatay'a, söz verdi Hataylılara. Sözünde durmadı, unuttu ama biz unutmayız, söz verdik mi sözümüzü tutarız."

Şehit ailelerini ziyaret ettiklerini yineleyen Kılıçdaroğlu, onlara belli sözler verdiklerini paylaştı.

"Ben postalı da parkayı da sen uyurken 68'lerde giyiyordum"

Kılıçdaroğlu, şehit ailelerine verdiği sözlerin sonuna kadar takipçisi olacağını dile getirerek şunları söyledi:

"O ailelerin talepleri, istemleri yerine gelinceye kadar ben yatağımda rahat uyumayacağım, onların talepleri önce yerine gelecek. Şehide ve şehit ailesine saygı neymiş o kaçak sarayda oturan zata öğreteceğim. Efendim biri de 'Kılıçdaroğlu, Hatay'a niye gidiyor?' diyor, 'Ona postal göndereyim, ona parka göndereyim' Meraklanma gözlerinden öptüğüm zat, ben postalı da parkayı da sen uyurken 68'lerde giyiyordum. Merak edebilir tabii. Ben senin gibi sahteden üniformalar falan giymem. Gittim askere onurlu üniformamı giydim ama istiyorsan postal, oğluma söyleyeceğim, askere göndermediğin çocuklarına postalı da göndereceğim, göreceksin sen."

Kimseyle özel bir tartışma alanı yaratmak istemediğini aktaran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama benimle ilgili bir şey söylüyorsan önce düşüneceksin. 'Kılıçdaroğlu bu sözün altında kalır mı, kalmaz mı? diye düşüneceksin. Eğer cesaretin varsa karşıma çıkacaksın, oturup konuşacağız. 'Er meydanıdır, er meydanına gel çıkalım, Kılıçdaroğlu, er meydanına çıkmaz.' diyordun. Söyledim salı günü, çarşamba, perşembe günü söyledim, şimdi bugün cumartesi yine söylüyorum. Er meydanını sen belirle, söz veriyorum çıkacağım. Efendim 'Hatay'a niye gidiyorsun?' Hatay, dünyanın barış kentidir. Eğer Hatay'ı bilirsen Ortadoğu'yu çözersin. Hatay'da huzur niçin vardır? Ortadoğu neden kan gövdeyi götürüyor. Eğer sen Hatay'ı anlarsan Ortadoğu'yu anlarsın. Hatay'ın politikası budur. Hatay'ın insanı yüreği sevgi doludur, kin, öfke, intikam duygusu yoktur, sevgi, barış, kardeşlik, birlikte yaşamak vardır. Sen Hatay'ı da Ortadoğu'yu da bu nedenle anlamıyorsun ama biz Hatay'ı çok iyi biliyoruz."

Hatay'a ilk olarak genç bir devlet memuru iken 1971 yılında geldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, ilk künefeyi de o yıl Hatay'da yediğini, o günden sonra Hatay'ı unutmadığını anlattı.

"Egemen güçler silahla oradaki insanları öldürüyor"

Ortadoğu'nun kan gölüne döndüğünün altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'yu kan gölüne kim çevirdi? Müslümanı Müslüman'a kim kırdırdı? Kim silah gönderdi, gerçekten içim acıyor. Ya komşuda yangın çıkarsa hiçbir şey yapmazsak bir kova suyla gideriz, yangını söndürmek için. Suriye'de yangın çıkıyor, kan gövdeyi götürüyor. Kovayla suyla değil, elimizde benzin bidonuyla gidiyoruz, benzin bidonuyla gidiyorlar. 'Orada insanlar birbirlerini öldürsünler.' diye. Bu sabah kalktık, arkadaşlarım ilk haberi verdiler: 'Efendim, Suriye'ye silahlar, bombalar atılıyor.' Nereden? Akdeniz'den, nereden, bilmem kaç kilometreden atılıyor. Atan kim? Egemen güçler. Bombayı nereye atıyorlar? Suriye'ye atıyorlar. Suriye'de kim yaşıyor? Arap halkları yaşıyor. Ölen kim? Arap halkları. Kürt'üdür, Arap'ıdır, Yezidi'sidir, Sünni'sidir, Şii'sidir, kim olursa olsun ama ölen insandır, insan. Allah'ın yarattığı en değerli varlık insandır. Kim olursa olsun, egemen güçler silahla oradaki insanları öldürüyor. Yeri geliyor bakıyorsunuz Amerika silah veriyor, yeri geliyor bakıyorsunuz Rusya silah veriyor. Onlar silah satıyorlar, Müslümanlar da 'Allah, Allah' diyerek birbirlerini öldürüyorlar."

Oturup düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, herkesin "Neden bu ülkelerde savaş var? Hangi gerekçeyle savaş var?" diye düşünmesi gerektiğine dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu ülkelerin yöneticileri ve onların çevresindeki devletler ve o devletlerin başkanları, neden bir araya gelip kendi sorunlarını çözemiyorlar? Egemen güçlere neden kendilerini muhtaç hissediyorlar? Ortadoğu'da savaş varsa, İran'ı var, Irak'ı var, Suriye'si var, Türkiye'si var. Gelin kardeşim 4 devlet bir araya gelelim, 'Böyle bir sorun var.' deyin. Oturun akılla, mantıkla ilimle, irfanla sorunu çözün. Neden illa Amerika? Neden illa Rusya? Neden? Bunu anlayamıyorum, anlamakta zorluk çekiyorum."

"Suriye'deki saldırıyı ben desteklemiyorum"

Kılıçdaroğlu, "'Ben Amerika'nın attığı füzeyi destekliyorum' diye biri açıklama yapmış. Ben desteklemiyorum. Ölen bir insansa ben destekleyemem. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı savaş meydanlarında geçti. O der ki, 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir.' Çünkü savaşın acımasızlığını en iyi bilendir. Savaşa karşıyız." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir