Kılıçdaroğlu, CHP MYK sonrası sessizliğini bozacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 14.00'te CHP MYK toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milletvekili seçimlerinde CHP'nin oylarının düşmesi parti içinde tartışılmaya başlanırken, bazı partililer tarafından istifası talep edilen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün başkanlık edeceği MYK toplantısı sonrası saat 14:00'te açıklama yapması bekleniyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçilirken, AKP ile MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu almayı başardı.

CHP'nin 1 Kasım 2015'te yüzde 25.3 olan oy oranı yüzde 22.7'ye düşerken, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin oy oranı ise partisini aşarak yüzde 30.67 oldu.

Seçim sonuçları CHP'de tartışılmaya başlanırken, bazı milletvekilleri dün gece Twitter hesaplarından yaptıkları açıklamalarla yönetimi sert dille eleştirerek Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağırdı.

CHP'nin 41 yıl aradan sonra Elazığ'dan çıkardığı ilk milletvekili olan Gürsel Erol partisinin, seçimlerdeki başarısızlığının genel merkez yönetiminden kaynaklandığını belirterek, "Mevcut Genel Merkez Yönetimini sıfat ve unvanları ne olursa olsun bu mağlubiyetin sorumlusu olarak görüyorum ve derhal istifaya davet ediyorum" dedi.

Eski genel başkan yardımcılarından Erdal Aksünger "Bence onurlu davranış bavulları toplamaktır. Yoksa birileri toplatırsa çok ağır olur" ifadesini kullanırken, eski milletvekili Necati Yılmaz, "Bu seçimin kazanan partileri belli de kaybeden partisi kim? Bu konuda üzerine sorumluluk almak isteyen ve sorumluluğun gereğini yapmak isteyen yok mu?" sorularını yöneltti.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı İnce dün düzenlediği basın toplantısında siyasete ve mücadeleye devam edeceğini söyleyerek, "Yüzde 30 barajını yıktık. 50 barajını da yıkacağız. Bana 'Yürü önümüzden' derlerse ben varım, hazırım" demişti.

İnce, dün gece de Twitter hesabından Zeki Müren'in seslendirdiği "Bu böyle yarım kalmayacak, elbet bir gün buluşacağız" parçasını mitinglerinde yer alan görüntü kesitleriyle bir video kliple paylaştı.

CHP'nin eski TBMM Grup Başkanvekili olan İnce, olağanüstü kurultaylarda Kılıçdaroğlu'na karşı aday olmuş ancak kazanamamıştı.

Olağanüstü kurultay mı toplanacak?

Bu arada partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bugün toplanarak seçim sonuçlarını değerlendirecek. Kılıçdaroğlu'nun toplantı sonunda saat 14:00'te bir açıklama yapması bekleniyor.

Partiye yakın bazı yetkililer Kılıçdaroğlu'nun bugünkü MYK sonrasında olağanüstü kurultay çağrısı yapma ihtimali olduğunu belirtirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise dün gece bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada kurultay planlarının olmadığını ve Kılıçdaroğlu'nun görevine devam edeceğini belirtti.

İnce ile Kılıçdaroğlu'nun birkaç gün içinde bir görüşme yapması da beklentiler arasında.

CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay ya üst yönetim biriminin kararıyla ya da kurultay delegelerinin imzasıyla toplanabiliyor.

Genel başkan seçimi yapılabilecek bir olağanüstü kurultayın delege imzalarıyla toplanabilmesi için 650 delegenin noter onaylı imzası gerekiyor.

Olağanüstü kurultay isteğinin usulüne uygun olarak parti yönetimine ulaştırılmasından başlayarak, en geç 45 gün içinde, yetkili yönetim birimince kongre toplanması ve bu toplantının da 15 gün önce usulüne uygun olarak duyurulması gerekiyor.

CHP'de oy kaybının nedenleri tartışılıyorCHP'de oy kaybının nedenleri tartışılıyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir