Kılıçdaroğlu 'enerjide ithalatı' eleştirdi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Zonguldak'ta Taşkömürü Çalıştay'ında Türkiye'nin enerji'de dışa bağımlı olduğunu dile getirerek eleştiride bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Taşkömürü Çalıştay'ında açıklamalarda bulundu. 

Zomguldak'ta gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin enerji politikası hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, kentte üretilen kömürün stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda kendi enerji kaynaklarını kullanırken 1990 yılından 2015 yılına kadar olan süreçte enerji ithalatının yüzde 301 arttığına dikkat çeken CHP Lideri, hiçbir ülkenin Türkiye Cumhuriyeti kadar enerji konusunda bir devlete bu kadar yüksek oranda bağımlı olmadığını dile getirdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yeniden ayağa kaldırılması gerektiğine ve kurumun memleketin kurumu olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "İçeride kömür varken ben niye yurt dışından kömür alayım. Burada var zaten, 1.5 milyar ton kömürümüz var. Bunu işlemek zorundayız. Önce bunu bir işleyelim. İşçimizi bir çalıştıralım. Sonra başka şeyler yapmalı uzun vadede, bugünden onun adımını atmamız lazım. İnsanlar nasıl geçinecekler bunu düşünmek lazım" şeklinde yorumda bulundu.

"Enerji bütün dünya için önemlidir"

Müslüman ülkelerin yeraltı kaynaklarının zenginliğine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, enerjinin bütün dünya için önemli olduğuna vurgu yaptı. Savaşların arka perdesinin enerji kaynaklı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Enerji bütün dünya için önemlidir. Bütün savaşların arka perdesine baktığınızda aslı enerji kaynaklarıdır. Petrol yataklarını kim çalıştırıyor. Müslüman ülkelerinin ağırlıklı olarak yaşadığı yerlerde yeraltında olağan üstünlükle kaynaklar var. Kaynakları o ülkelere işletmiyorlar, çalıştırtmıyorlar. Dünya savaşlarının çıkışlarına bakın enerji kaynakları yüzüne çıkmıştır" dedi.

"Doları yükselt, yoksa para vermeyiz diyorlar"

Batı’nın yüksek teknolojili ürünler üretmeye yöneldiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Eğer siz yakayı tefeciye kaptırmışsanız artık onlardan emir alırsınız. Doları yükselt diyorlar, yükseltmezsen para vermem diyor. Başka bir açmazımız daha var. Belli sektörlerde yoğunluklu enerji tüketimimiz var. Bu sektörleri artık Batı terk etti. Demir-çelik, çimento gibi sektörler. Batı ne yaptı bunları bize verdi. Onlar ‘biz daha az elektrik enerji tüketeceğimiz katma değeri yüksek ürün üretip size satacağız’ diyor. Cep telefonları hepimiz kullanıyoruz. Biz 5 TIR dolusu halı yaparız, o bir çanta cep telefonu getirir. Biz sattıklarımızdan çok daha fazla para öderiz. Almanya, Fransa kömür ocaklarını kapattılar. Siz üretin siz yapın diyorlar. Size 50 tane malzemeden veririz sizden daha fazla para kazanırız diyorlar. Bizim yapacağımız katma değeri yüksek ürün üretmektir. Hem enerjide hem ekonomide geriye giden ülke olursunuz üretemezsiniz. Üniversiteler bilgi üretecek, üniversitesi bilgi üretmeyen bir toplumun katma değeri yüksek ürün üretme şansı yoktur" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir