'Askerlerimizin Irak'ı terk etmelerini istemeyin'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak'la yaşanan Başika krizi üzerinden Irak Merkezi Yönetimi'ne seslenerek, "Buradan size ulaşan bazı söylemlerin iticiliğine kapılıp, Başika'dan askerlerimizin Irak'ı terk etmelerini istemeyiniz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu.

Türkiye'nin dış politikada önemli bir yol ayrımına geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, olası Musul operasyonuna ilişkin de açıklamalarda bulunarak, "Musul operasyonu IŞİD sonrası Ortadoğu ile ilgili yeni stratejiler demektir. IŞİD, Musul'dan kurtarıldıktan sonra Irak ve Suriye ile ilgili yeni stratejiler gündeme gelecek. Türkiye'nin bu konuda son derece dikkatli bir dil kullanması lazım. Ama üzülerek, ifade edeyim. Sayın Erdoğan, Dubai merkezli TV'ye verdiği demeçle mezhep endeksli dış politikayı gündeme getirdi. Bunun üzerine Irak Merkezi Yönetimi, Türk askerinin Başika'dan çekilmesini istedi. Kullanacağınız dil çok ama çok önemlidir" diye konuştu.

"İç sorun bittikten sonra askerler geriye çekilecek" 

Irak'la yaşanan Başika krizi üzerinden, Irak Merkezi Yönetimi'ne seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Irak'ın toprak bütünlüğünü her dönem savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Irak'ın kaderini Irak halkının belirlemesi gerektiğini söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. Başika'da bizim askerlerimizin bulunması sıradan bir olay değildir. Irak halkının güvencesi için Başika'da bizim askerlerimiz bulunuyor. Dolayısıyla buradan size ulaşan bazı söylemlerin iticiliğine kapılıp, Başika'dan askerlerimizin Irak'ı terk etmelerini istemeyiniz. Onlar aynı zamanda sizin güvenceniz. Elbette Irak'ın iç sorunu bittikten sonra askerler geriye çekilecektir. Ama biz Musul'da, Kerkük'te ve diğer Irak bölgelerinde terörün ayıklanmasını ve IŞİD'in o bölgeden çıkmasını istiyoruz. Bize bir görev düştü. Sizin isteğiniz üzerine oraya geldik ve dolayısıyla görevimizi yapmaya izin veriniz. Biz Irak halkıyla dostluğumuzu sürdürmeye kararlıyız

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

- AK Parti'li ilçe başkanı ve başkan yardımcısı öldürüldü, başta Binali Yıldırım olarak tüm AK Parti'lilere başsağlığı diliyoruz. 

- Musul'da Kerkük'te terörün ayıklanması IŞİD'in o bölgeden çıkmasını istiyoruz

- Haklarını yemeyelim, başarısızlıklarını başkalarının üzerine atmada ustalar

- Herkesin kandırdığı, herkesin oyuncak haline getirdiği iktidar bir ülkeyi yönetebilir mi?

- Bu ülkeye demokrasi, hoşgörü ne zaman gelecek?

- 16 günlük bebeği annesinde koparırsan bizim yaptığımız edebiyat değildir ey Binali Yıldırım

- Hükümet diyor ki ben bunları adil yargılamayacağım, insan gibi davranmayacağım diyor

- Bugün savcı benim hakkımda dava açmış. 2 yıl 8 aylık hapis istemiyle. Değil 2 yıl 8 ay 2008 ay hapis cezası açmazsanız adam değilsiniz. Kim açmış Bilal oğlan açmış. Ben senin ne olduğunu biliyorum Bilal. Babacığım tekrar et. Paraları dağıtamadık diyen sen değil miydin? Hesabını soracağım. Bizim kimseden korkumuz yok.

Bu konularda ilginizi çekebilir