Kılıçdaroğlu yeni yılı madencilerle karşıladı

Kılıçdaroğlu, yeni yıla yerin 550 metre altında madencilerle birlikte girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOMA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde Darkale maden ocağında, yerin 550 metre altına inerek maden işçileriyle yeni yılı kutladı. Kılıçdaroğlu, madende acı bir tablonun bulunduğunu, çok sayıda işçinin asgari ücretle çalıştığını ifade etti.

Uyar Madencilik tarafından işletilen, asansörü bulunmayan ocağa madenci kıyafetleri ve baretini giyerek, yaya olarak inen Kılıçdaroğlu, 550 metre aşağıda kömürün çıkarıldığı bölüme kadar indi.

Burada işçilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, madendeki çalışma şartları ve üretim koşulları hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Kılıçdaroğlu daha sonra mola yerine geçerek kuru pasta, börek ve baklavadan oluşan sofrada, işçilerle birlikte yeni yıla girdi.

Kılıçdaroğlu, daha önce maden ziyaretinde bulunduğunu, ancak ilk kez yer altına indiğini belirterek, madencilerin çalışma koşullarının gerçekten son derece zor olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Burada verilen mücadele alın teri ve para kazanmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Burada acı bir tablo daha var. Yaklaşık 10 bine yakın işçi asgari ücretle çalışıyor ve uzun süredir de böyle. Az önce bir kadın, eşinin asgari ücretle çalıştığını ve uzun süredir bu çalışmasını sürdürdüğünü, aldıkları ücretin yetmediğini ifade etti. Kamuda böyle bir şey yok. Grevli toplu sözleşmeli hakları var. Keşke mümkün olsa tüm işçiler sendikalı olabilseler. Çalışma koşulları zor ama risk daha da azaltılabilir. Yeni donanımların geldiğini, o donanımlarla beraber yeraltında çalışmanın daha güvenli bir hale geleceğini söylediler."

Dinçer ve Yıldız da maden ocağına girdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında işçilerle yemek yedi, 17 Mayıs'taki grizunun meydana geldiği eksi 540 kodunda incelemelerde bulundu.

Bakan Dinçer ve Yıldız, Zonguldak'ın Gelik beldesinde 17 Mayıs'ta 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasının meydana geldiği kömür ocağına girmek için işçi kıyafetlerini giymelerinin ardından gaz maskesi, baret ve madenci feneri gibi ekipmanları aldı, kişisel koruyucuların nasıl ve hangi durumlarda kullanıldığına yönelik kurum yetkililerince bilgilendirildi.

Bakanlar, işçi asansörüyle, beraberindeki AK Parti Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, kurum yetkilileri ve bazı gazetecilerle eksi 260 koduna indiler.

Galerilerde yaklaşık 1,5 kilometre yürüyerek kömür üretiminin yapıldığı alana ilerleyen Bakan Dinçer ve Yıldız, galerideki sıhhiye istasyonuna girerek, haberleşme sistemi hakkında bilgiler verdi. Bakan Dinçer, Şili'deki madencilerin bulundukları alanın sıhhiye istasyonu gibi bir bölge olduğunu kaydetti.

Grizu faciasının ardından cenazelerine ulaşılamayan Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün düştüğü tahmin edilen eksi 540'tan 720 metreye kadar derinliği bulunan kuyunun yer aldığı galeriye ilerleyen bakanlar ve beraberindekiler, burada çalışma yapan Çinliler'den bilgi aldılar.

Kuyunun yakınına kadar giden Bakan Dinçer ve Yıldız, incelemelerde bulundu. Bakan Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan tahribatın patlamanın şiddetini anlattığını, cesetlerin ocaktan ancak kurtarma kafesiyle çıkarılabildiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir