Kılıçdaroğlu'ndan 'bedelli' yorumu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın açıkladığı 'bedelli' kararı için, "Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bedelliyse bedeli alırsın ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bedel ödemeden" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. 

Partililere seslenen CHP lideri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı bedelli askerlik kararına ilişkin eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, karara ilişkin, "Şimdi getirmişler, durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayan doğru nöbete. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bedelliyse bedeli alırsın ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bedel ödemeden." değerlendirmesinde bulundu.

"Başbakansan işsiz kalan madencilerin tamamına iş bulacaksın"

Son aylarda Ermenek, Isparta ve Soma'da acı olaylar yaşandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bugün gazetelere Soma'da 2 bin 831 maden işçisinin işine son verildiğine yönelik haberinin yansıdığını bildirdi. 

Bu madencilerin helal para kazanıp, alın teriyle evlerini geçindirmek istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu'na sesleniyorum; sen eğer Başbakansan, Başbakanlık koltuğunda oturuyorsan bu işçilerin tamamına iş bulacaksın, aş bulacaksın bu senin görevindir" dedi.  

"Madenciler için 10 maddelik bir plan hazırladık"

Soma'lı maden işçilerine "ya aç kalacaksınız ölecekseniz, ya da yeraltına inip orada öleceksiniz" dendiğini ve başka bir seçenek sunulmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz bütün yeraltında çalışan işçilere vaadimiz; senin insan gibi çalışacağın koşulları sağlamak yeraltında, CHP'nin boynunun borcudur. Üç büyük işçi konfederasyonunu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik. Dedik ki 'yeraltındaki ölümleri nasıl engelleyebiliriz.' 10 maddelik bir paket hazırladık ve TBMM Başkanlığına sunduk. Davutoğlu'na yine sesleniyorum; Başbakanlık koltuğunda oturuyorsan ve kendini Başbakan olarak görüyorsan, lütfen bu teklifimizi gündeme siz de getirin hep beraber kabul edelim, işçilerin önü ve yolu açık olsun." 

"Yoksulun çocuğu da bedelli askerlikten bir bedel ödemeden yararlanmalı"

Konuşmasında bedelli askerlik uygulamasına da değinen Kılıçdaroğlu, iktidarın önce eleştirdiği bedelli askerliği şimdi gündeme getirdiğini belirtti. CHP'nin bedelli askerliğe ilişkin daha önce vermiş olduğu kanun teklifini hatırlatan ve bu teklifte parası olmayanların da bedelli imkanından faydalanmasının sağlandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi getirmişler, durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar hadi, doğru nöbete. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bedelliyse bedelini alırsın, ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bir bedel ödemeden. Bizim hedefimiz de amacımız da bu." 

Bu konularda ilginizi çekebilir