Kılıçdaroğlu'ndan Haşim Kılıç'a ağır eleştiri

Kılıçdaroğlu, "Hukuk fakültesinde bile okumadın. Sayın Kılıç, öyle anlaşılıyor ki hukukun Haliç bölümünde yaşıyor, kokulara alıştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, hukuk derslerine ihtiyaçları olmadığını belirterek, ''Hukuk fakültesinde bile okumadın. Sayın Kılıç, öyle anlaşılıyor ki hukukun Haliç bölümünde yaşıyor, kokulara alıştı'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grubunda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'a yönelik eleştirilerde bulundu.

Anayasa Mahkemesinde, yeni üyelerin yemin törenine işaret eden Kılıçdaroğlu, burada, ''AK Parti'nin, Anayasa Mahkemesi gibi bir görüntünün olduğunu'' öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, ''Değişime karşı çıkan, çağın nabzını tutamayan, statükonun kibirli mensupları, artık halkı ikna edememektedir'' sözünü anımsatarak, özetle şu görüşleri dile getirdi:

''Değişime hiç itirazımız yok, ama sorun şu; değişim, ileriye mi geriye doğru mu? Geriye doğru değişimi savunanlar böyle konuşurlar, ileriye doğru değişimi savunanlar demokrasiyi, hakları ve özgürlükleri savunurlar.

Sayın Kılıç, Anayasa Mahkemesinin, AKP'nin sizin daha önce verdiğiniz karara dayanarak yaptığı atamaların hukukluluğunu vicdanına sığdırıyor mu sığdırmıyor mu? Hukuktan, demokrasiden söz edeceksiniz, AKP atamaları bitirsin, yapsın, önemli değil, yeri gelince karar verilir diyeceksin.

Hukuk; ahlaktır. Ahlakın olmadığı yerde hukuk olmaz, konuşanların da ahlaktan nasip alması lazım. Ben Anayasa Mahkemesi Başkanıyım diyelim, birisi hülle yoluyla üye olarak atanıyor, ben içime sindiremem, o üyeyi geri gönderirim. Sayın Kılıç, hülle yoluyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine atananı, hangi gerekçeyle, ahlakla kabul ettiriyorsunuz? Bütün bunları içine sindireceksin, 'HSYK da değişti, biraz daha sırtını sağlam yere dayadım' diye başlayacaksın konuşmaya, bize hukuk dersi vereceksin. Yemezler. Senin hukuk dersine ihtiyacımız yok, hukuk dersi değil, hukuk fakültesinde bile okumadın sen. Hukuk fakültesinde okumayan bir adamın bana hukuk dersi vermeye yetkisi de olmaz. Sayın Başkan, öyle anlaşılıyor ki hukukun Haliç bölümünde yaşıyor, kokulara alıştı.''

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kadın ve erkeğin fiziken eşit olmadığından söz ettiğini belirterek, hiçbir canlının, diğeriyle yüzde 100 fiziksel eşitliğe sahip bulunmadığını belirtti.

Erdoğan'ın derdinin, kadınları toplumun dışına itmek olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin, kadınları sadece vitrinde gördüğünü, gizli gündemleri için çalıştırdığını, hakları için mücadele etmediğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, kadınlara, ''AKP'yi iyi tanıyın. AKP, kadının haklarını savunan, kadınlardan yana bir parti değil'' diye seslendi.

"Başbakana yargıca yapılan baskıyı sorduk, tık yok"

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine değindi.

CHP'nin "AK Parti'nin, demokrasiyi ve özgürlükleri genişletmek isteyen bir parti olmadığını, gizli gündemi olan bir parti olduğunu" söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "(Hadi canım) dediler, 'gizli gündemi yok' dediler ancak bunun sonucu ortaya çıktı. AKP, 'yargı bağımsız ve tarafsız değil' diyordu. Onların bağımsızlık ve tarafsızlık anlayışı ile bizim bağımsızlık ve tarafsızlık anlayışımız farklıydı ama aynı sözcükleri kullandığımız için 'AKP de özgürlük istiyor, niçin itiraz ediyorsunuz?' diyorlardı" diye konuştu.

AK Parti'nin HSYK'yı çalıştırmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, bir yargıcın, "üzerimde kurumsal baskı var" diyerek görevinden ayrıldığını ifade ederek, "Başbakan'a 'o yargıca kurumsal baskıyı kim yaptı?' diye sorduk, Başbakan'dan ses var mı, tık yok, işine gelmiyor. Burada bağıramaz, çağıramaz. Sen hukukun üstünlüğü diye meydanlara çıkmadın mı? O yargıca baskı yapanı bulmak senin görevin değil mi?" dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin "yargı bağımsızlığını getiriyoruz' diyerek Anayasa değişikliğini getirdiğini söyledi. Brüksel'de, değişiklikleri destekleyen Avrupa'ya "bunlar reformsa önce siz uygulayın" dediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yargıyı yürütmenin emrime vermek ne zamandan beri reform oldu?" diye sordu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğinden sonra HSYK'ya bakan ve müsteşarın yanı sıra, Müsteşar Yardımcısı ve Personel Genel Müdürü'nün de girdiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir