Kılıçdaroğlu'ndan seçim barajı açıklaması

Kılıçdaroğlu, CHP'nin seçim barajı yaklaşımına ilişkin, "Barajın yüksek olduğunu defalarca söyledik. AYM kararı, iptal yönünde çıkarsa demokrasi kazançlı çıkacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim barajıyla ilgili Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruya ilişkin, "Anayasa Mahkemesi kararı, iptali yönünde çıkarsa demokrasi kazançlı çıkacaktır diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, 
katılımcıların seçim barajıyla ilgili sorularını da yanıtladı.

CHP lideri partisinin konuya dair yaklaşımının sorulması üzerine, "Seçim barajının yüksek olduğunu defalarca söyledik" dedi.

"Barajın yüzde 3 ya da yüzde 5'e indirilmesi yönünde teklif verdik"

Bu seçim barajıyla Türkiye'de sağlıklı bir demokrasi olamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, iktidar partisi yetkililerinin seçim barajının düşürülmesi konusunda CHP'ye "samimi değilsiniz" dediğini, bunun üzerine barajı yüzde 3 ya da yüzde 5'e indirilmesi yönünde iki teklif verdiklerini anlattı. 

"AYM iptal kararı verirse demokrasi kazançlı çıkacak"

Kılıçdaroğlu, "Bu barajı indirdiğimizde parlamentoda adaletli temsili sağlamış oluruz. Yüzde 10 seçim barajını getiren 12 Eylül askeri yönetimi. Eğer ülkede gerçek anlamda demokrasi istiyorsanız o dönemde çıkan yasaların tamamını değiştirelim dedik ama iktidar kabul etmedi. Seçim barajı konusunda Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa tabi saygı duyacağız. Alır mı, almaz mı onu bilmiyoruz. Anayasa Mahkemesi kararı, iptali yönünde çıkarsa demokrasi kazançlı çıkacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Karşıt görüşlü iş adamlarının doğruları söylerse üzerine gidilmesinden çekindiğinin" belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, her demokrasinin, özgürlüğün bedeli olduğunu, doğruyu söyleyenin dokuz köyden kovulduğunu ifade etti. İş dünyasının, her şeye karşı belli konularda net tavır takındığını kaydeden Kılıçdaroğlu, yasalara herkes uyduğunda hukukun üstünlüğünün sağlanmış olacağını belirterek, "Sorun yasalar bazıları için geçerli, bazıları için geçerli değil. Bir İtalya'nın sözü var; 'yasalar ağa benzer, güçlüler delip geçer, güçsüzler kalır'. Devleti yönetmek kadar kolay bir şey yoktur, yeter ki hukukun üstünlüğüne inanın" diye konuştu.

 Kılıçdaroğlu, kadınların siyasette daha fazla yer almasına inanan bir parti olduklarını, cinsiyet kotasının en yüksek uygulandığı parti olduklarını ifade ederek, "Biz hayatın her alanında kadınların iş yaşamında yer almasını isteriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir