Kılıçdaroğlu'ndan uzlaşma çağrısı
Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran teklife ilişkin, "Gelin barış içinde, huzur içinde yeni bir yasa yapalım" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin Türkiye'yi ileriye değil, geriye götüreceğini ileri sürerek, "Benim hiçbir ön yargım yok. Uzlaşma konusunda çağrı yapıyorum, elimi uzatıyorum, gelin barış içinde, huzur içinde yeni bir yasa yapalım" dedi.
Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Eğitimin bütün ülkelerin ortak strateji alanı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğitim yasası Anayasa'dan çok daha önemlidir. Eğitimle insanı şekillendirirseniz, insanın ufkunu açarsınız. Onun için eğitim yasaları Anayasa'dan önemlidir" diye konuştu.
Yeni bir anayasa yapılması için toplumsal uzlaşının arandığını, bunun için çalışmalar yapıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, bu yaklaşımın eğitim yasası için de sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Dayatma kültürü ile eğitim yasası gerçekleştirilemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, bu yaklaşımın 21. yüzyılın Türkiye'sine yapılabilecek en büyük ayıp olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Anayasa'da nasıl bir uzlaşma arayışına giriyorsak eğitimde de aynı arayışı yapmalıyız. Bir araya gelmeliyiz. Eğitim konusu iki siyasal partinin ortak mücadele alanı olmaktan çıkmalı. Karşılıklı kutuplaşma alanı olmaktan çıkarılmalı. Eğitim bizim milli davamız, milli sorunumuzdur. Hepimizin sorumlulukları var eğitim konusunda" diye konuştu.
Eğitim konusunda siyasal partilerinde, sade vatandaşın da sorumluluğu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, eğitim alanında yapılan çalışmalarda ruhun ve vicdanını rahat olması gerektiğini söyledi. "Eğitim bir ülkenin ortak stratejik alanıdır" diyen Kılıçdaroğlu, bunun demokrasisi gelişmiş tüm ülkeler için geçerli olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, eğitimin "politikacının rahatlıkla at oynattığı bir alan olamayacağını" ifade etti.
Şiddetle reddetmeliyiz
CHP milletvekillerini zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmeleri sırasındaki mücadeleleri için kutlayan Kılıçdaroğlu, bu teklifin Hükümet Programında, Kalkınma Planlarında, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji planınında bulunmadığını, Bakanlar Kurulu kararı da olmadığını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu kadar temel bir meselesinin bu yöntemle TBMM'ye gelmesinin doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Böyle bir şeyi şiddetle reddetmeliyiz. Sadece CHP değil, Adalet ve Kalkınma Partisi içindeki vicdanlara sesleniyorum; böyle bir eğitim politikası Türkiye'yi ileriye değil, geriye götürür. Sizler de sorumluluk sahibisiniz, sizin de çocuklarınız var. Benim hiçbir ön yargım yok. Uzlaşma konusunda çağrı yapıyorum, CHP Grubunda bütün Türkiye'nin önünde elimi uzatıyorum, gelin barış içinde, huzur içinde yeni bir yasa yapalım.
Eğitim konusu uzlaşma konusudur. Anayasa konusunda nasıl bir uzlaşma kültürünü geliştirmeye çalışıyorsan eğitim konusununda da elimizi uzatıyoruz. Çatışmanın içine girmek, bir çatışma ortamı yaratmak istemiyoruz. Saygı içinde gelin hep beraber daha çağdaş, daha uygar bir eğitim yasasının temellerini atalım. Parlamentoda el kaldırırken çocuklarımıza karşı sorumluluğun bilinci içinde elimizi kaldıralım."
Kılıçdaroğlu, "21. yüzyılın Türkiye'sinin bir eğitim cumhuriyeti olması lazım. Eğitim Cumhuriyeti olacak ki eğitilmiş insanların ülkesi olacak ki Türkiye kendi iç dinamikleriyle kalkınmayı sağlayabilsin. Çocuklara iPad dağıtacağız. Övünüyoruz bununla asıl övünmemiz gereken nokta şu; iPad'i dağıtmak değil, o iPad'i sen Türkiye'de yapabiliyor musun, yapamıyor musun sorun bu işte?" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir