Kılıçdaroğlu'ndan Vanlılar'a fabrika sözü

Van'da halka seslenen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, özelleştirmelere dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Sözüm var, Doğu ve Güneydoğu'da bir fabrika özelleştirilmeyecek, tamamı devletin olacak'' dedi.

Özel uçakla Van'a gelen Kılıçdaroğlu, parti otobüsüyle miting alanına geldi. Kılıçdaroğlu Beşyol Meydanı'nda düzenlenen miting öncesi, CHP'ye katılan DSP İl Başkanı Cahit Akbaş ile ilçe yönetimine parti rozetini taktı.

Aile sigortası hakkında bilgi veren Kılıçdaroğlu, ''Allah aşkına 100 liradan 2 lirayı yoksula ayırdığınız zaman bunun kaynağı sorulur mu? Bunun kaynağı sorulduğu zaman, ben de söz veriyorum, bizi iktidar yapın AKP Genel Merkezine bağlanalım. Hortumları keseceğiz, siz hortumun ne olduğunu benden daha iyi biliyorsunuz. Burada bir bakanınız vardı değil mi, ne oldu? Yakınları ne oldu, köşeyi döndü değil mi? Ben merak ediyorum, bu bakan madem Vanlı, madem Vanlılar çok seviyor. Neden başka yerden adayı oluyor? Neden Van'dan milletvekili adayı değil? Niye kaçıyor, niye korkuyor?'' diye konuştu.

Bu memlekette artık yoksulluğun olmayacağını, yoksulluğun teşhir edilmeyeceğini, sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, ''Onları bu ülkenin onurlu bir bireyi haline getireceğiz. Van'ı çok iyi biliyorum, çok göç aldığını biliyorum. Van'da çok sayıda ailenin yoksul olduğunu da biliyorum. Bu, bizim kaderimiz mi? Elalem köşeyi dönerken, vatandaş neden yoksul olsun. 'Türkiye büyüdü' diyorlar, Allah aşkına Türkiye büyüdüyse, Van neden küçülüyor, neden fabrikalar kapanıyor?'' dedi.

Miting alanındaki vatandaşlara üç kez ''Van'da işsizlik var mı?'' sorusunu soran ve ''var'' yanıtını alan Kılıçdaroğlu, ''Niye 3 kez soruyorum. Ankara'dan Recep Bey duyar da Van'da işsizlik olduğunu, gençlerin işsiz olduğunu, gençlerin geçinemediğini, aş iş peşinde koştuğunu duyar da önlem alır. Önlem alır mı? Ben de biliyorum ki önlem almaz'' diye konuştu.

İncide pırlantada yok Kefen bezinde vergi var

Van'ın eski halini bildiğini, 'Doğu'nun incisi' denildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Benim bildiğim Vanlı erkekler, centilmendir, temiz yürekli, insan sevgisi olan centilmen erkeklerdir. Sevgili beyler, sizden bir istirhamım var. Akşam eve giderken kuyumcuya uğrayın. Eşinize bir inci ya da pırlanta yüzük alın. Alabilir misiniz? Bunu neden söyledim biliyor musunuz? İncide de pırlantada da vergi yok, kefen bezinde vergi var. İncide pırlantada vergi yok, içtiğimiz suda vergi var. İncide, pırlantada vergi yok, bindiğimiz otobüste vergi var. Bu adalet mi? Benim doğru söylemediğimi söylüyorlarsa, çıkıp söylesinler. Ben onları çok iyi biliyorum, onların maskesini indireceğim, bu kardeşinizin görevi o. Bu ülkeye temiz siyaseti, namuslu siyaseti getireceğim.''

Çocukluğunun Van'da geçtiğini, yörenin bereketli yaylaları, meraları, güzel insanları, çalışkan insanları, taşı sıktığı zaman suyunu çıkaracak insanları bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Bunlar varken, neden ithal kurbanlık koyun gelir, neden dışarıdan angus gelir? Bunun hesabını soran sadece bu kardeşiniz. Sizin adınıza soruyor. Bu ülkenin üreticisi, çiftçisi için soruyorum. Dışarıdan getireceğine neden çiftçiye destek vermiyorsun?'' dedi.

Aile sigortası geldiği zaman yeşil kartın iptal olacağı yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Bu kocaman bir yalan. Yeşilkart sağlık sigortasıdır, öbürü aile sigortasıdır. Adı üstünde aile sigortası. Aile sigortasının olduğu her yerde, yeşilkart da olacak, sağlık sigortası da olacak. O iptal edilmiyor'' diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'da bir fabrika özelleştirilmeyecek

Van'ın Erciş ilçesindeki şeker fabrikasına da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 

''Erciş'te şeker fabrikası var, seçimden sonra satılacak. Eğer diyorsanız ki 'bu fabrika burada fazladır, gerek yoktur, ihtiyaç yoktur, o da satılsın', diyorsanız, eyvallah. Oyunuzu gidin AKP'ye verin, hiç itirazım yok ama 'şeker fabrikası lazım, çiftçi pancar üretsin, insanlar çalışsın, emek versin' diyorsanız, sırtınızı AKP'ye dönün karşınızda CHP'yi göreceksiniz. Yeni CHP, hepinizi oraya bekliyoruz.

Sözüm var: Doğu ve Güneydoğu'da bir fabrika özelleştirilmeyecek, tamamı devletin olacak, tamamın da insanlar çalışacak. İşsizliği bitireceğiz. Benim sözüm var: Doğu ve Güneydoğu'ya teşvik vereceğiz, sıfır faizli kredi vereceğiz. Gelmezse, devlet gelecek doğrudan burada yatırım yapacak, istihdam yaratacak. Eğer bu ülkenin insanı bizim insanımızsa, birin gelip yatırım yapması lazım. Ya özel sektör ya da devlet yapacak.''

Ucuz mazot sözü

Mazotun fiyatını düşüreceğini vadeden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Çiftçi kardeşlerimize sözüm var: Fiyatı 1.5 liraya indireceğiz. Çiftçinin ektiği, biçtiği tarlada, mazotun fiyatını 1.5 lira yapacağız. Bana diyorlar ki 'mazotun fiyatını nasıl 1.5 lira yapacaksın ki, bizde petrol yok, yurt dışından petrol alıyoruz'. Kardeşiniz Kemal, bir hesap uzmanıdır, uzun yıllar hesap uzmanlığı yaptı. Petrolün Türkiye'de üretilmediğini ve büyük ölçüde dışarıdan geldiğini ben de biliyorum ama o mazot Türkiye'ye gelir, rafinerilerde işlendiği ve rafinerinin karı, dağıtım şirketlerinin karı ve benzin istasyonlarının karı dahil 1.55 kuruştur. 1.55 kuruş karı olan bir mazotu, 3.5 ila 4 liraya nasıl satarlar? Bir tarafında ÖTV, öbür tarafında KDV var. Bende diyorum ki; kar dahil, devlet vergi almayacak, çiftçiye vergisiz teslim edecek. Sen yata vergisiz vereceksin, çiftciye gelince 'vergiyle vereceğim' diyorsun. Her şeyi size doğru söyleyeceğim. Doğru söyleme kararım var. Siyasete atılırken söz verdim: Bu millete ne söyleyeceksem doğru söyleyeceğim."

Barajı da kaldıracak

Bir ülkede demokrasi ve özgürlük yoksa, o ülkede çatışma ve kavganın olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, seçim sistemindeki yüzde 10 barajını da kaldırma sözü verdi.

Yeni CHP'den, özgürlükten ve halktan yana, halkın sorunlarını dinleyen bir partiden söz ettiğini bildiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Özel yetkili mahkemeler, yani eski DGM'ler -adını değiştirdiler-. Özel yetkili mahkemeleri kaldırılım dedik, o da 12 Eylül rejiminin devamı, kaldırmadılar. Bakınız seçimle kim gelirse gelsin hepsine saygı duyacağız. Bizim partiden olur olmaz o ayrı bir şey ama seçim ve halkın iradesiyle gelmiş, ona saygı duyacağız. Siz seçimle gelen bir belediye başkanını bir değil, iki değil, üç değil, on değil, yirmi değil... Alacaksınız hapse atacaksınız. Bu halkın iradesine sınır getirmek ve halkın iradesine saygı duymamak demektir."

Açılışı yapılan tesisler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van mitingine de değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Geçen gün Sayın Erdoğan buraya gelmiş. 365 tesisi hizmete açmış. 365 tesiste bir bekçi, bir de çalışan olsa 700 kişi iş bulacak. 700 kişi iş buldu mu, var mı böyle bir şey? Bundan 3-4 ay önce Mardin'e gidip 78 tesisi hizmete açmıştı. İl başkanından, bu tesislerin isim listesini istedim; hangi fabrikalar bunlar. Bir park açmış, park eskiden köy hizmetlerine aitmiş. Belediyeye vermiş, o açılmış. Bir duvar yapmışlar ve okulun badanası yapılmış, burada da aynısını yapmışlar. 365 tesis hizmete açılmış ve kitap yapmışlar. Tesislerden biri, okulun badanası yapılmış. Hani yollarda giderken tabelalar var ya, onlar da birer tesis, haberiniz yok sizin. Efendim daha önemli bir şey. Klor azalsın diye su musluklarına, birer civata takmışlar o da bir tesis. Bana inanmıyorsanız bu kitaba bakın. Milleti kandırmayın, tesis dediğiniz de açarsınız fabrikayı görürsün arkadaş. Şu fabrikayı açtım 15 kişi çalışıyor, tesis budur. Asfalt kaplama yapmış bu tesis olmuş, haberiniz olsun."

Barış sözü verdi

Başbakanın Hakkari mitingine de değinen Kılıçdaroğlu, "Hakkari'ye gitti dedi ki 'Kürt sorunu yoktur'. Daha önce sorun vardı ne oldu? Benim sözüm var: Bedeli ne olursa olsun bu ülkeye barışı getireceğim. Bu ülkede kerdeşliği egemen kılacağım ve çatışmayı da bitireceğim."

Bu konularda ilginizi çekebilir