Kılına zarar gelmesine razı değiliz

Adalet Bakanı Kahraman, geçen dönemde Zekeriya Öz'ün görevinden alınmaması için büyük mücadele verdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, "Zekeriya Öz'ün şahsına, kılına zarar gelmesine, hiç bir arkadaşımızın olduğu gibi kılına zarar gelmesine gönlümüz razı değildir, öyle bir amacı yoktur kurulun" dedi.

 Başka sebep aramayın

Kahraman, Yargıtay ve Danıştay'a yeni seçilen üyelerin mazbata töreninden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Mazbata törenine Danıştay yönetiminden katılım yoktu. Bunu bir protesto olarak düşünebilir miyiz?" sorusu üzerine, "Ben protesto olarak düşünmüyorum, tabii bunları kendilerine sormak lazım. Her halde mazeretleri vardı, gelemedi arkadaşlarımız" dedi.

"Savcı Zekeriya Öz'ün özel yetkisinin kaldırılması da tartışma konusu oldu. Bunun asıl sebebi nedir? Son dönemdeki soruşturmalar gerekçe gösterilebilir mi?" sorusu üzerine Kahraman, "Hayır asla. Hepinizin bildiği gibi biz geçen dönem de ben bilhassa şahsım başta Zekeriya Öz olmak üzere arkadaşlarımızın görevlerinden alınmamaları noktasında büyük mücadele verdik. Bu nedenle biz Zekeriya Öz'ün şahsına, kılına zarar gelmesine, hiç bir arkadaşımızın olduğu gibi kılına zarar gelmesine gönlümüz razı değildir, öyle bir amacı yoktur kurulun. Böyle bir niyeti yoktur. Son yapılan işlemlerin, alınan kararların da bu atamayla bir alakası yoktur. O nedenle rutin bir işlemdir" diye konuştu.

Atama ve nakil yönetmeliği gereği hakim ve savcıların belli sürelerle belli görevlerde bulunduklarını ifade eden Kahraman, "Bu bir nöbet değişimidir. Göreceksiniz kısa sürede bunun da olumlu yansımalarını alacağız" dedi.

Kaldıkları yerden devam edecekler

Ahmet Kahraman, HSYK 1. Dairesinin rutin bir işlemi tesis ettiğini, yıllardır birçok kararnameyle ilgili atamalar yapıldığını, bölge adliye mahkemelerinin kurulması nedeniyle birçok ilde başsavcılıkların boşaldığını anımsattı. Bu illerin başsavcılıklarının boşluğunun uzun süre devam etmesinin sakıncaları gözönüne alınarak, atamaların tamamlandığını söyleyen Kahraman, şöyle devam etti:

"İstanbul'da CMK 250. maddeyle görevli olan 3 arkadaşımız İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi. Kararname kesinlikle yapılan soruşturmaya, yürütülmekte olan davalara müdahale niteliğinde olmayıp bu arkadaşlarımızın performanslarının da değerlendirilerek üst göreve atanmalarıdır. 'Ergenekon' soruşturmasıyla ilgili bugüne kadar 7 Cumhuriyet savcısı arkadaşımız görev almıştı. Bunlardan 2'sinin şu anda 'Ergenekon' soruşturmasıyla görevleri sona erdirilmiş ama içlerinde yine Fikret Seçen arkadaşımız Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirilmiştir, görevinin başındadır.

Bu bağlamda zaten büyük ölçüde sanıyorum bize yansıdığı kadarıyla, kamuoyundan bildiğimiz kadarıyla soruşturma tamamlanmış davaları görülmeye başlanmıştır. Arkadaşlarımız kaldığı yerden devam edeceklerdir. Davalar, soruşturmalar, kişilerle, hakim savcıların şahıslarıyla kaim değildir. Bugüne kadar bu arkadaşlarımız birçok yerlerde görev yaptılar başarıyla. Bundan sonra da başta Zekeriya Öz olmak üzere Ercan bey de Fikret bey de birlikte yargıya hizmet edecekler."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir