Kimsenin boyuyla ilgilenmiyorum

Bakan Arınç, Kılıçdaroğlu'na yönelik "Şu kadar boyuyla bir şeyler söylüyor" sözlerine açıklık getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kılıçdaroğlu'na yönelik "Şu kadar boyuyla bir şeyler söylüyor" sözleriyle ilgili olarak "Bu bir saatlik konuşmada bir cümledir. Ben kimsenin boyunun kaç santim olduğuyla ilgili değilim" dedi.

TVNET Kanalı'nda gündemle ilgili konuları değerlendiren Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Geçmişin hatalarını telafi ediyoruz" sözlerinin hatırlatılarak, değerlendirilmesinin sorulması üzerine "Kılıçdaroğlu'nu fazla konuştuk bugünlerde. Bu kadar konuşulacak bir kişi de değil. Onun hakkında ümitlerimi kaybetmek üzere olduğumu ifade ettim sadece" dedi.

Dün katıldığı bir televizyon yayınında ülkenin gündemi ile ilgili konuları konuştuğunu, ancak bugünkü gazetelerde sadece Kılıçdaroğlu'na yönelik "Şu kadar boyuyla bir şeyler söylüyor" sözlerinin manşetlere çıkarıldığını anlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Bu bir saatlik konuşmada bir cümledir. Ben kimsenin boyunun kaç santim olduğuyla ilgili değilim. Boyu kısaymış, uzunmuş bunlar beni hiç ilgilendirmez. Ama maalesef bir kısım basın, çok dikkat edilecek konuların dışına çıkıp, sadece bu noktayı öne çıkarıyor. Eğer buradan küçültücü bir ifade sezmişlerse o zaman aynı basın Kılıçdaroğlu, Sayın Başbakanımız hakkında bugüne kadar hangi kelimeleri sarf etti, hangi cümleleri konuştu, eğer yüzleri kızarmıyorsa, biraz da bunlara baksınlar. Kılıçdaroğlu, Sayın Başbakan için 'kalpazan' diyor. Peki utanmıyor musunuz, bu kelimeyi duyduğunuzda? Ben 'Şu kadar boyuyla' demişim, bu bir imadır. Ama adam açıkça 'Kalpazan Başbakan olmayacak' diyor. 'Yalancı' diyor, 'dönek' diyor, 'kıvırtma' diyor. Ben bunları söylerken yüzüm kızarıyor."

Kılıçdaroğlu'nun ülke meseleleri konusunda neyi, nasıl yapacağını açıklamadığını, "Geldiğimiz zaman düzelteceğiz" dediğini belirten Arınç, CHP liderinin "Geleceğe ilişkin bir vizyonunun" olmadığını öne sürdü.

Genel başkan olduğundan beri Kılıçdaroğlu'nun hakaret içeren kelimeler kullandığını belirten Arınç, şimdiye kadar ses çıkarmayan köşe yazarlarının dünkü ifadelerinin ardından çok incindiğini söyledi. Arınç, "Aman ne kadar terbiyeli insanlar. Ne kadar ahlaklı insanlar. Bu hakaretleri görmüyorsun da, utanmadan sadece bu kelimelerin üzerinde nasıl durabiliyorsun? Yazıklar olsun" diye konuştu.

"Biz Büyükanıt'ın avukatı değiliz"

CHP'nin, Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunacağını hatırlatan Arınç, bugün bu düşüncede olan Kılıçdaroğlu'nun eğer samimiyse "e-muhtıranın" ardından "Genelkurmay'ın böyle bir bildiri ya da muhtıra koyması yanlıştır. Sivil iradeye, Meclisin iradesine müdahaledir. Bu Meclis kimi Cumhurbaşkanı seçeceğini bilir. Siz kendi işinize bakın" demesi gerektiğini söyledi.

CHP'de bulunan herkesin 27 Nisan "e-muhtırası"nı alkışladığını belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Şimdi Kılıçdaroğlu, 'Bu yanlıştır' diyor. O zaman tamam. Biz bu sözüne itibar edelim. Ne yapacaksan yap, seni alkışlar destekleriz. Biz Büyükanıt'ın avukatı değiliz.

Sayın Kılıçdaroğlu samimi ve dürüstse kendisine bir sorum var. Yaşar Büyükanıt'ın talimatıyla, Genelkurmay'ın emriyle Şemdinli Davası'nın savcısı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararıyla meslekten men edildi ve açlığa mahkum edildi. Bu adalet tarihinde bir ilktir. Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianame hazırlayan savcı, Büyükanıt'ın ismini de iddianameye koyarak birtakım suçlamalarda bulunmuştur. Buna karşı Sayın Baykal'ın ve arkadaşlarının savcıyı itham eden sözleri var. Büyükanıt'ı ve TSK'yı alkışlayan sözleri var. '27 Nisan'da biz yanlış yapmıştık' diyen Sayın Kılıçdaroğlu, Şemdinli Davası'nın savcısı hakkında da yanlış yapılmış mıydı? CHP olarak, 'Biz yanlış yapmıştık o savcının meslekten atılmaması gerekiyordu. O iddianame hukuki bir metindi, onun suçlanmaması gerekiyordu' diyor musunuz?"

Arınç, bir soru üzerine Saadet Partisi'ndeki gelişmelerin bu partinin kendi iç işleri olduğunu belirterek, Genel Başkan Numan Kurtulmuş'u AK Parti'ye davet etmeleri gibi bir şeyin söz konusu olmadığını, bunun saygısızlık olacağını dile getirdi.

"Yüzde 65 olsa ağanın eli tutulmaz"

"Referandumdan ne beklediğinin" sorulması üzerine Arınç, Anayasa değişikliğinin büyük oranda kabul edileceğine yönelik inancını dile getirdi. Arınç, "Ben yüzde 60 demiştim, yüzde 59 da olsa hayır demem. Yüzde 65 olsa ağanın eli tutulmaz" değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşlara bu değişikliğin kendi yararları için yapılacağını anlatacaklarını ve vatandaşın iradesine hiçbir şekilde ipotek koymayacaklarını kaydeden Arınç, "Keşke MHP de, CHP de, BDP de bunu söylese. 'Ey millet, sandığa gidin, istediğiniz gibi karar verin' dese, bugünkü gerginliklerin hiçbirisi olmayacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir