”Kimseyi teröristlere teslim etme hakkımız yok”

CHP lideri Baykal, iktidarın terör sorununu kavramadığını ve büyük yanlışlıklar yaptığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "iktidarın terör sorununu kavramadığını ve büyük yanlışlıklar yaptığını" belirterek, "Bölgedeki insanın terörle bütünleşmiş olduğunu kabul etmeye kimsenin hakkı yok. Kimseyi teröristlere teslim etme hakkımız yoktur. Teröristle mücadele kararlılıkla götürülür ama bölgeye de içtenlikle sahip çıkılır" dedi.

Kanal D'nin ana haber bülteninde soruları cevaplandıran Baykal, dünyadaki ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarıyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'deki ekonomik krizin işleyiş tarzının Batı'daki krizin işleyiş tarzından çok farklı olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan, yükselen piyasa ekonomilerine krizin yansıdığını, Türkiye'nin de bunların arasında olduğunu belirten Baykal, turizm, tekstil, otomotiv, inşaat sektörlerinde çok ciddi üretim daralmaları yaşandığını söyledi. Bunun daha da yaygınlaşacağının anlaşıldığını ifade eden Baykal, şunları kaydetti:

"Türkiye'de krizin, bizim mali dengemizi ciddi şekilde sarsmakta olduğu, maliyetleri artırmakta olduğu açıkça görülüyor. Şu ana kadar bütün dünya harekete geçip önlem paketleri hazırladığı halde, Amerika'da, Avrupa'da, Çin'de çok kapsamlı önlem paketleri hazırlandığı halde bizde böyle bir arayış yok.

Sanki şöyle bir anlayış var Hükümet'te; toplumu ayağa kaldırıp, ilgili çevreleri göreve çağırıp, iş adamlarını, onların ilgili kuruluşlarını, ekonominin önde gelen insanlarını, bürokrasiyi harekete geçirip, hep birlikte sendikalar falan 'önlem arayalım' derse, bu, ekonomi politikasının iflas ettiğini kabul etmesi anlamına gelecek gibi bir duygu içinde. O nedenle de inkar etmeyi tercih ediyor. İnkarla bir yere varmak mümkün değil. Türkiye, ciddi şekilde kriz tehdidine maruzdur ve bir an önce ciddi önlem almak lazım."

Alevilerin talepleri

Alevilerce dile getirilen taleplerle ilgili soru üzerine Baykal, "Maalesef Alevi toplumunu da bölmek için onları birbirine düşürmek için sistemli bir çaba, iktidar tarafından himaye ediliyor" görüşünü savundu. Bir demokratik toplumda, toplumun her kesiminin taleplerini, ihtiyaçlarını, önerilerini anlayışla karşılamak, değerlendirmek gerektiğini ifade eden Baykal, "Onu bir peşin fikirle 'uç fikir' diye bir kenara itmenin bir anlamı yok. Arkasında onların yüzbinlerce insan var. Yüzbinlerce insanın talebini, kim ne hakla, uç fikir diye bir kenara atabilir. Bunları saygıyla karşılamak lazımdır" diye konuştu.

"İktidar, terör sorununu kavramadı"

Son günlerde güneydoğuda yaşanan olayların çok ön plana çıktığının ve Başbakan'ın üslubunun sertleştiğinin belirtilmesi ve bu konudaki görüşünün sorulması üzerine  Baykal, Türkiye'de bugün terör konusunun nitelik değiştirmeye başladığını ifade etti.

Baykal, "Terör güvenlik güçlerine ya da masum vatandaşlara yönelik bir tehdit konumundaydı. Vuruluyordu, öldürülüyordu, mayın patlıyordu. Şimdi olay değişti, şimdi bir coğrafya üzerinde yer yer hegemonya tesis etme, egemenlik kurma çabasına doğru girdi. Bu tablo bir meydan okuma şeklinde kendisini gösteriyor. Başbakan'a 'buraya gelme' gibi talimatlar söylüyor. Bunların söylenebilmiş olması beni yüreğimden yaralıyor" diye konuştu. Türkiye'de 2002'de AK Parti iktidarına "sıfır terör" teslim edildiğini söyleyen Baykal, şunları kaydetti:

"6 yıl sonra geldiğimiz noktada Türkiye çok ciddi tehlikeye, tehdide maruz kaldı. Bunun arkasında yanlış bir terör politikası var. Bu iktidar, başından beri terör sorununu kavramadı. Bu konuda büyük yanlışlıklar yaptı. Terörü onunla uzlaşarak idare edebileceğini sandı. Teröre yön verdiğini düşündüğü çevrelere şirin gözükerek, onların onayını alarak, onların desteğini kazanmaya çalışarak onları idare edebileceğini zannetti. Mümkün değil. Bunların bir siyasi projesi var. Bir iddiası var, ne yaptıklarını biliyorlar, gayet hesaplı."

Terörle bölgedeki insanı ayırmak gerektiğini belirten Baykal, "Bölgedeki insanın terörle bütünleşmiş olduğunu kabul etmeye kimsenin hakkı yok. Yok böyle bir şey. Şimdi Başbakan bu hatayı yaptı. Terör çığırından çıktı. Bugün meydan okumaya başlıyor. 'Çek git' diyor. Bunu bir başbakanın söylemeye ne hakkı var. Hangimiz hangimize 'çek git' diyebiliriz. Ne hakla diyebiliriz. Anayasa ortada, hukuk ortada. Bir başbakanın herhangi bir vatandaşa 'çek git' demeye hakkı var mı?" dedi.  Terörle etkili bir mücadelenin ihmal edildiğini savunan Baykal, gelinen noktada halkı ve toplumu tedirgin edecek açıklamalar yapıldığını söyledi.

Baykal, "Halk bizim halkımızdır. Hiç kimseyi ayrı düşünmeye kimsenin hakkı yoktur. Kimseyi teröristlere teslim etme hakkımız yoktur. Teröristle mücadele kararlılıkla götürülür, ama bölgeye de içtenlikle sahip çıkılır" diye konuştu.