Kimya sektörü 'teşvik' bekliyor

2011'de 16 milyar 383 milyon dolar ihracat gerçekleştiren kimya sektörü, ham madde bağımlılığının azaltılması için sektöre yapılacak yatırımlara teşvik bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye'nin 2011 yılında 134,6 milyar dolarlık ihracatı içinde kimya sektörü 16 milyar 383 milyon dolarlık ihracatıyla otomotivin ardından ikinci oldu.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliğinden (İKMİB) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2011 yılı ihracatı ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına imza attığı anımsatıldı.
Açıklamada verilen bilgiye göre, kimya sektörü, 2011 yılında ihracatını yüzde 29'luk artışla 16 milyar 383 milyon dolara çıkardı. Yılların ihracat şampiyonu hazır giyim ve konfeksiyonu geride bırakan kimya sektörü, bu ihracat rakamıyla otomotivin ardından ikinci oldu.
Geçen yıl kimya sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Tüm siyasi karışıklığa ve istikrarsızlıklara rağmen Mısır'a yapılan ihracat yüzde 125 arttı. Bu ülkeleri sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu, İtalya, Yunanistan, Azerbaycan, Nahcıvan, Malta ve Romanya izledi. Malta'ya olan kimyevi madde ve mamulleri ihracatı yüzde 612 gibi rekor bir yükseliş gösterdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, sektörün 2012 yılı ihracat hedefinin 18 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Akyüz, hedef pazar seçimini çok önceden kurguladıklarını, kimya sektörünün ihracat başarısının devam edebilmesi için artık sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"İhracattaki rekor artışa rağmen, kimya Türkiye'nin dış ticaret açığında ilk sıralarda yer alan sektörlerden bir tanesi. Hammaddede yüzde 80 gibi yüksek bir oranda ithalata bağımlıyız. Ocak ayı sonunda açıklanması beklenen teşvik sistemi, sektörümüz açısından çok büyük önem taşıyor. Yatırım tarafında süratle destek bekliyoruz. Yatırım sürecindeki maliyetlerin devlet tarafından desteklenmesini ve yer konusunda sektöre uygun bedellerle yardımcı olunmasını istiyoruz. Sektörümüz yeni yatırımlarda yer açısından verilecek teşviklerde radikal değişimler bekliyor. Yabancı yatırımcı için konulan 1 milyar dolarlık alt limitin de daha alt seviyelere çekilmesi gerekiyor. İthalatın yüzde 100 olduğu üretim kalemlerinde teşvik verilmesi önemli."
Bu konularda ilginizi çekebilir