Kimya sektörü 9 milyar dolarlık ihracat yaptı

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz, yıl sonunda 18 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kimya sektörü bu yılın ilk altı ayında 8 milyar 930 milyon dolarlık ihracat yaptı.   

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, kimya sektörü ihracatta 2014 yılının ilk yarısını otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncülükle kapattı.

Yıl sonunda 18 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefleyen sektör, bu dönemde ihracatını yüzde 4,41 oranında artırdı ve 8 milyar 930 milyon dolarlık ihracat elde etti.

İlk yarıda en fazla ihracat Irak, Almanya ve Mısır'a yapılırken, Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, ABD ve Azerbaycan-Nahcivan üst sıralarda yer alan diğer ülkeler oldu. Haziran ayında ise kimya ihracatı yüzde 14,9 artışla, 1 milyar 531 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye ihracatının itici gücü kimya, geçen ay en fazla ihracatı İtalya'ya yaptı. İtalya'ya olan kimya ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 174'lük rekor artışla, 99 milyon dolara ulaştı.

İtalya'yı Malta ve Almanya izlerken, haziran ayında en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler, Irak, Mısır, Umman, Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan-Nahcivan oldu. Ekonomik canlanmanın ardından kimyanın yeniden en önemli pazarlarından biri haline gelen Avrupa, bu dönemde kimya ihracatından yüzde 38 pay aldı.

"İlk altı ayda iyi perfonmans sergiledik"  

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, altı aylık dönemde kimya ihracatçısının iyi bir performans sergilediğini belirtti.

Akyüz, "Yıl sonunda 18 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Avrupa'nın kimya ihracatından aldığı pay artmaya devam ediyor. Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri kimya ihracatında üst sıralarda. Irak, Mısır ve komşu ülkelerde yaşanan olumsuzluklar sektör ihracatımızı olumsuz etkilese de bu kaybı canlanan Avrupa ve yeni ihracat pazarlarıyla telafi edebileceğimize inanıyoruz. Yılın ikinci yarısından umutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran ayında sektör ihracatının yüzde 14,9 oranında arttığına dikkati çeken Akyüz, bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülkenin İtalya olmasının ekonomik dengelerin değiştiğinin en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.   

 

Bu konularda ilginizi çekebilir